Изтеглянето на САЩ от Афганистан прилича на бягството им от Виетнам

Джо Байдън успя в това, което неговите предшественици не успяха, пише The Times: да започне изтеглянето на американския контингент от Афганистан. Този план се радва на подкрепата на избирателите му. Но както предвижда авторът на статията, скоро американците ще започнат да се чудят защо въобще е била необходима тази 20-годишна война и да я сравняват с войната във Виетнам.

Изтеглянето на САЩ от Афганистан прилича на бягството им от Виетнам

Когато президентът Байдън обяви, че американският контингент напуска Афганистан, изявлението му не оправда всички очаквания: преди това Тръмп беше обещал да изтегли всички до 1 май, докато Байдън имаше по-дълъг срок. Но внезапно крайната дата беше променена за края на август, независимо от ситуацията в региона.

„Няма да изпратя още едно поколение американци на война в Афганистан“, каза Байдън.

Изтеглянето на САЩ от Афганистан прилича на бягството им от Виетнам

Според автора на статията в The Times той е успял да постигне това, което тримата му предшественици не са успели.

Малко вероятно е Байдън са не е разбрал, че Афганистан скоро ще падне под натиска на талибаните, но дори старите генерали явно не са могли да си представят колко бързо ще се случи това.

Байдън постоянно твърди, че Америка се е върнала към лидерската си роля на световната сцена, но анализаторите казват, че такова прибързано изтегляне на войските може да накара САЩ да загубят доверието на приятелите си. Така че следващия път, когато Вашингтон им напомни за специалните отношения, съюзниците ще имат сериозни въпроси.

Когато щатите се изтеглиха от Виетнам през 1975 г., Байдън беше млад сенатор. Но сега журналистите отбелязват: ситуацията в Афганистан е подобна на тази във Виетнам. А точно такова сравнение Байдън би искал да избегне.

Байдън обаче настоява, че е право и задължение на афганистанския народ да управлява държавата си самостоятелно. Съединените щати и техните съюзници обучиха и осигуриха униформи за повече от 300 000 войници и според американския президент са предоставили на афганистанската армия инструментите за борба.

Но, както отбелязва авторът на статията, тези думи са предназначени за вътрешната аудитория. Дори Афганистан да се върне в най-лошите дни на управлението на талибаните, Байдън ще бъде признат за връщането на американските войници у дома.

Байдън знае, че не хората от Кабул гласуват на американските избори. А по време на участието на САЩ във войната в Афганистан там са убити почти 2,5 хиляди американски войници. Тази кампания струва на американците 1 трилион долара. 73% от американците подкрепиха плана за изтегляне. И дори Тръмп, който винаги се опитва да се възползва от момента и да критикува съперника си, който го изпревари на изборите, този път не направи това, отбелязва авторът на статията.

Тръмп обаче може да се възползва от трудностите, пред които е изправен Байдън. Както пише вестникът, скоро гласоподавателите ще започнат да се чудят защо е била необходима тази 20-годишна война, а Байдън ще бъде обвинен за нейния провал.

„Проблемът на Байдън е, че както в случая с Ирак, американците искаха да напуснат Афганистан, но това, което се вижда в живота и кадрите от нашето поражение, показани във вечерните новини, са горчиво хапче за много американци“, цитира The Times мнение на един от експертите. — И да, образът на падането на Сайгон е силно запечатан в американската психика. Идеята, че повтаряме това трагично събитие, ще нанесе сериозен удар на Байдън в страната.»

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/joe-biden-could-pay-a-price-for-leaving-afghanistan-9rv3mjtdr

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments