Guardian: Отношенията между Великобритания и САЩ рискуват да се провалят заради решението на Байдън да изтегли войските си от Афганистан

Решението на американския президент Джо Байдън за предсрочното изтегляне на войските от Афганистан заплашва да доведе до външнополитически разкол между Великобритания и САЩ, съобщава The Guardian. Министърът на отбраната Бен Уолъс призна, че Великобритания е зашеметена от хода на САЩ и нарече извеждането на американските войски „грешка“. Той заяви, че територията на днешен Афганистан е «плодородна почва» за възраждането на Ал Кайда и не изключи евентуалното завръщане на британските войски там.

Guardian: Отношенията между Великобритания и САЩ рискуват да се провалят заради решението на Байдън да изтегли войските си от Афганистан

Решението на Джо Байдън да изтегли войските от Афганистан възможно най-скоро може да доведе до едно от най-силните англо-американски външнополитически разколи през последното десетилетие, според The ​​Guardian.

В „изненадващо откровено интервю“ в петък британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че Обединеното кралство е толкова зашеметено от решението на САЩ да се изтегли напълно от Афганистан, че ще обсъди с другите съюзници от НАТО възможността да продължи операцията за стабилизиране на ситуацията в Афганистан без Съединените Щати.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments