Експерт: В Афганистан САЩ преподадоха «мрачен урок» на Украйна

Украйна трябва да се поучи от „мрачния урок“, който Съединените американски щати й преподадоха около ситуацията в Афганистан.

Експерт: В Афганистан САЩ преподадоха "мрачен урок" на Украйна

На 15 август ръководителят на политическите програми на Украинския институт за бъдещето Юрий Романенко отправи такъв призив към ръководството на страната в своята колонка в изданието Главред.

Експертът припомни, че Афганистан е основният съюзник на САЩ извън НАТО от 2012 г. насам. Украйна търси този статут от 2014 г., считайки го за гаранция за сигурност.

„Украйна търси този статут от 2014 г., но все още не го е получила. Много хора тук се надяват, че ако Украйна получи такъв статут, САЩ ще се впишат и ще ни спасят от Путин“, пише Романенко.

Той призова своите съграждани да се разделят с тези илюзии, тъй като бързата победа на движението талибани (организация, забранена в Руската федерация) в Афганистан доказва обратното.

„Трагедията в Афганистан показва, че ако един съюзник не е готов да се бори за себе си, тогава американците няма да се трогнат особено“, подчерта експертът.

Според него ситуацията с афганистанската армия се е превърнала в христоматиен пример. Той припомни, че САЩ са похарчили 85 милиарда долара за обучение на афганистанските сили за сигурност, което е най-големият разход в съвременната американска история.

На 15 август талибаните обявиха края на войната в Афганистан и установяването на контрол върху цялата територия на страната.

Държавната администрация е прехвърлена на временен съвет, който ще предаде властта на талибаните. Новият съвет включва ръководителя на Върховния съвет за национално примирие Абдула Абдула и бившия президент Хамид Карзай.

Бившият президент на Афганистан Ашраф Гани напусна набързо страната и вече пристигна в Ташкент със съпругата си и главата на националната служба за сигурност.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments