Държавният секретар Блинкен заяви, че САЩ са достигнали целите си в Афганистан

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, коментирайки развитието на ситуацията в Афганистан, заяви, че афганистанските сили не са могли да защитят страната. Такова, по американски ехидно-жинично заявление.
Г -н Блинкен съобщи, че комплексът на американското посолство в Кабул се прехвърля в летището. И още едно доста интересно заявеление- Държавният секретар подчерта, че САЩ са били в Афганистан, за да премахнат терористичната заплаха и са достигнали целта си.

Държавният секретар Блинкен заяви, че САЩ са достигнали целите си в Афганистан

„Служителите на посолството в Кабул напускат, прехвърлят се на летището“, каза Антъни Блинкен в интервю за CNN и ABC (преведено по Ройтерс).
Той отбеляза, че посолството в Кабул има списъци с хора, които трябва да бъдат защитени от опасност, а изтеглянето на самата дипломатическа мисия ще бъде безопасно.

Г -н Блинкен каза, че ситуацията с посолството на САЩ в Кабул «очевидно не е като в Сайгон» (държавният секретар има предвид виетнамската война, в която участваха САЩ).

„Съединените щати бяха в Афганистан, за да премахнат терористичната заплаха и постигнаха целта си“, каза Антъни Блинкен (превод на ТАСС).
Държавният секретар заяви, че САЩ са предупредили талибаните (движението е признато за терористично в Русия и забранено), че ще бъде даден „бърз и решителен отговор“, ако бойците се опитат да попречат на действията на американския персонал. Г -н Блинкен заяви, че „просто не е в наш интерес“ да оставаме в Афганистан.И тук е прав- САЩ действат винаги и единствено, изхождайки от интересите си.

На 15 август сутринта отряди на движението «/Талибан» (забранено в Руската Федерация) влязоха в Кабул, но не го щурмуваха. Вместо това талибаните започнаха преговори с афганистанските власти.

Всички служители на посолството на САЩ в Кабул ще бъдат евакуирани в рамките на три дни. Повечето дипломати ще летят за САЩ от летището в афганистанската столица, някои ще останат на летището.

Администрацията на президента Доналд Тръмп постигна споразумение с афганистанските власти относно изтеглянето на американските военни от страната до 1 май 2021 г.
Новата администрация на Белия дом обяви намерението си да преразгледа сроковете за изтегляне на военния контингент. Американските военни напуснаха региона преди новия краен срок, 11 септември.

В неделя, 15 август, бойците на движението «Талибан», взеха под свой контрол почти цялата територия на страната, навлязоха в покрайнините на столицата Кабул; властите на много държави спешно евакуират служители от дипломатическите си представителства.

След изтеглянето на по-голямата част от военния контингент на западните страни талибаните започнаха мащабна офанзива.
Въпреки голямото си числено превъзходство, правителствените сили не успяха да ги сдържат.
В завзетата по -рано провинция Херат талибаните вдигнаха знамената си върху административни сгради и започнаха да издават удостоверения за амнистия на военните, които се предадат.

Властта в Афганистан се предава на лидера на талибаните молла Абдул Гани Барадар. Преходното правителство ще бъде оглавявано от бившия министър на вътрешните работи, пенсионирания генерал Али Ахмад Джалали.

Афганистанското вътрешно министерство твърди, че Кабул няма да бъде атакуван и прехвърлянето на властта е организирано мирно. Същото изявление направиха и талибаните. Движението обяви установяването на своя контрол в цялата страна. Едно от последните завоевания е авиобазата Баграм.

 

По постъпваща информация, обстановката в Кабул е напрегната, но в града не се водят боеве.
Столичното летище остава под международен контрол и продължава да работи. Неговата сигурност се осигурява от военните на САЩ, Великобритания и Турция.

Всички държавни служби, офиси, училища и магазини в Кабул са затворени.
Русия се отказа да евакуира служителите на посолството си, след като талибаните гарантираха сигурността на посолството.

Руското посолство в Афганистан заяви, че е готово да си сътрудничи с преходното правителство. Русия отказа да евакуира дипломатическите си мисии, след като талибаните гарантираха тяхната безопасност.

ООН предупреждава, че Афганистан е на ръба на хуманитарна катастрофа и призовава съседните държави да не затварят границите за бежанците.

 

 

 

Продължаваме да следим обстановката и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments