Das Erste: При завземането на Кабул помощниците на Бундесвера ще бъдат изколени

При завземането на Кабул от талибаните бившите помощници на Бундесвера ги заплашва смърт, според Das Erste. Те са нетърпеливи да стигнат до Германия, но въпреки че Берлин е обещал да помогне, някои все още нямат визи. Сега те са принудени да се крият в конспиративни квартири в столицата на Афганистан и с тревога очакват кога талибаните ше ги намерят.

Das Erste: При завземането на Кабул помощниците на Бундесвера ще бъдат изколени

Талибаните завзеха регионалните столици. Тук те са обозначени с черни точки. А вчера те завзеха Мазари-Шариф в серната част на страната, в която много години се разполагаше щаб-квартирата на бундесвера.

Сеге боевете се водят в непосредствена близост до Кабул. Там и не само там на все по-голяма заплаха са подложени местните, които работеха за бундесвера.

Сега те се страхуват за живота си.

ЗАЛМАЙ АХМАДИ, бивш работник за бундесвера: Ние патрулираме територията. Ето, това е военен полицай от Германия.
Залмай Ахмади работи за бундесвера 13 година. Той също помага на немските войници като преводач. Сега той се намира в т.нар. конспиративна квартира в Кабул. Страхува се какво ще се случи, ако талибаните го открият.
ЗАЛМАЙ АХМАДИ: Те ще ме заколят. Вероятно ще ми измъкнат очите, ще ми отрежат езика. Това е ужасно. Представям си го. Сигурен съм, че те няма да дойдат при мен с букет цветя.
В региона стана все по-опасно. САЩ вече започнаха да извеждат от страната работниците от посолствата си и бившите помощни-афганистанци.
В същото време Талибаните продължават да настъпват. Сега те са на няколко километра от Кабул.
По тази причина тръгнаха слухове за оставката на президента Гани, но той е настроени воинствено.

Източник: https://www.ardmediathek.de/video/tagesthemen/tagesthemen/das-erste/Y3JpZDovL2Rhc2Vyc3RlLmRlL3RhZ2VzdGhlbWVuLzQxNWQ4YTk4LTJlZjUtNGIzZC1hODUxLWQxOWQ4M2M1Yjg4Mw/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments