Български експерт в Станфорд: Властите отказват да спрат Covid заразата, това е геноцидна политика

«Всяка мутация, която прави вируса по-заразен от човек на човек, го прави по-заразен и от клетка на клетка, съответно се стига до по-високи нива на вируса и до по-високи нива на патогенност». Това обясни пред БНР Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

Български експерт в Станфорд: Властите отказват да спрат Covid заразата, това е геноцидна политика
Модел на коронавируса, причиняващ Covid-19, и на протеина (на преден план), образуващ „шиповете“ на повърхността му, който осъществява инвазията -позволява на вируса да навлезе и зарази човешките клетки. На модела се вижда, че повърхността на вируса (синя) е покрита с „шипкови“ протеини (червени).Снимка: ЕПА/БГНЕС

Той посочи, че ваксината не влияе върху генерирането на мутации, но ваксинацията ще промени селективния режим на вируса.

«Ако си представим 100% ваксинирана популация и такава, която е почти изцяло неваксинирана, то в тази, която не е ваксинирана, би трябвало да има мутации, които са в по-висока заразност и предавани от индивид на индивид, да имат по-голямо предимство, отколкото във високоваксинната популация, където би трябвало да се селектират мутации, които са резистентни към антителата… Вирусът има капацитета напълно да избегне сегашните ваксини и няма да му е трудно да го направи, стига да има селекция в тази насока». 

Коментари:

comments powered by HyperComments