TNI: Опасността от война между Израел и Русия е толкова голяма, че конфликтът излиза извън раздел хипотези, 1 част

Възможно ли е Израел и Русия да започнат във военна битка за Сирия? Авторът припомня, че по време на арабо-израелските войни през 1967 и 1973 г. подобна битка изобщо не е била изключена. Днес Русия успява да поддържа добри връзки с Израел, но Сирия може да скара страните. Русия е уморена от въздушните удари Цахал по Сирия, чиито жертви могат да станат и руснаци.

А Израел не толерира иранските ракети там.

Превод от The National Interest, САЩ: 

TNI: Опасността от война между Израел и Русия е толкова голяма, че конфликтът излиза извън раздел хипотези, 1 част

Ключов момент

Както винаги се случва по време на арабско-израелските (и ирано-израелските) конфликти, истинската опасност не се крие в самия регионален конфликт, а в неговата ескалация. По време на войната през 1973 г. Съветите заплашиха да изпратят войски в Египет, ако Израел не се съгласи на прекратяване на огъня. САЩ отговориха, като обявиха готовността си да нанесат ядрен удар.

Може ли Израел да предизвика война с Русия със своите въздушни удари в Сирия?

Израел е пълен с решимост да продължи да нанася удари по иранските сили в Сирия, за да ги държи на разстояние от северната си граница. В същото време Русия има хиляди военнослужещи в Сирия, които може да се окажат хванати между два огъня и дори да започнат военни действия, ако на Москва й писне да гледа как удрят съюзниците й.

А ако Израел и Русия тръгнат на битка, няма ли по-големият брат на Израел, САЩ, да помислят, че са длъжни да се намесят?

Това не означава, че Йерусалим и Москва жадуват за подобен сблъсък.

„Никой от нас не иска военна конфронтация“, каза наскоро висш военен лидер от армията на Изрел.

 «Това ще има пагубен ефект и от двете страни.»

Политиката на Израел обаче се свежда до следното. Той ще направи всичко, което сметне за необходимо, за да изгони иранските войски от Сирия. А ако на Русия това не е по нрава й и отношенията се влошават, тогава рухването на връзките е справедлива цена, за да се предотврати превръщането на Сирия в поредната иранска ракетна база на израелската граница.

Отношенията между Йерусалим и Москва понастоящем са много по-добри, отколкото по време на Студената война. Резултатът е странна близост, напомняща за съветско-американското разведряване от 70-те години. На повърхността се вижда известна дружелюбност и желание за сътрудничество. Но в дълбочина —  предпазливост, подозрение и сблъсък на основополагащи интереси.

«Всички в Израел разбират какви са руснаците и с кой е съюзът им, — каза представител на военното ведомство на тази страна, помолил да не се назовава името му. — Меко казано, руснаците не са ни съюзници. Ние имаме един съюзник, и това са САЩ. Руснаците дойдоха тук със съвсем други цели. Те поддържат сирийския режим, който има нескрита цел: да се унищожи Израел веднага, щом се появи такава възможност. А и те са в коалиция, която подкрепя Иран».

Независимо от това, Израел вижда определена ценност в руското присъствие, твърдейки, че то е сдържащ фактор за Иран и в същото време лост, който може да отстрани иранските войски в Сирия.

След февруарската среща на премиера Бинямин Нетаняху и президента Владимир Путин за преодоляване на разногласията след инцидента с Ил-20 израелските власти заявиха, че Путин е съгласен с необходимостта чуждестранните войски да бъдат изведени от Сирия.

На Москва приятелските отношения с Израел й дават голямо влияние в Близкия Изток, защото Америка съкращава своето присъствие в региона.

Независимо от това, Кремъл осъжда израелските въздушни удари в Сирия, наричайки ги «незаконни».

Сирия е съюзничка на Русия повече от половин век, а именно ударите на руските ВВС, а също войските на Иран и «Хизбулла» спасиха режима на президента Башар Асад от ИДИЛ и прочие въстанически групировки.

От 2015 г. в Сирия са пребивавали минимум 63 000 руски военнослужещи. Путин от 2016 г. обещава да изведе руските войски, но понастоящем на сирийска територия се намират над 5 000 военнослужещи и бойци от частни военни компании, които действат с подкрепата на няколко десетки самолети и вертолети.

(край на 1 част, следва продължение)

Източник: https://nationalinterest.org/blog/reboot/middle-east-mayhem-israel-and-russia-could-be-war-within-decade-191205

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments