Лавров към Зеленски: Припомни си ролята в «Слуга на народа»


Руският външен министър Сергей Лавров призова украинския президент Владимир Зеленски да си припомни сериала „Слуга на народа“, в който той изигра главната роля, и лозунгите, с които той дойде на власт през 2019 г. Това заяви Лаврорв на среща с представители на обществеността в народния военно-исторически музеен комплекс от Великата отечествена война «Самбекските възвишения».

„Това като цяло е възмутително. Това е човек, дошъл на президентския пост под лозунгите, които той всъщност популяризира в творческата си дейност в поредицата „Слуга на народа“. Силно бих препоръчал на г-н Зеленски да изгледа повторно тази поредица и да си припомни себе си, когато излагаше идеите си, използвайки методите на изкуството. Той го направи много по-добре от това, което виждаме сега“, цитира ТАСС думите на Лавров.

Така главата на руското външнополитическо ведомство коментира последните изявления на украинския президент, че жителите на Донбас, които се чувстват руснаци, трябва да се преместят в Русия.

Лавров нарече сегашния политически курс на Зеленски „откровена игра на база идеите на неонацистите“, за да запази Зеленски властта си и подчерта, че това е печално.

На 5 август Владимир Зеленски в интервю за телевизионния канал «Дом» заяви, че Донбас „никога няма да стане част от Русия“ и че украинският контрол рано или късно ще бъде възстановен над тази територия. Той също така посъветва жителите на региона да „потърсят място за себе си в Русия“.

В своята инаугурационна реч Зеленски призова да не се разделят украинците, покани всички, които са напуснали страната, да се завърнат в родината си, и нарече края на войната в Донбас своя основна задача.

Според сюжета на сериала «Слуга на народа» главният герой, учителят по история Василий Голобородко, недоволен от ситуацията в страната, се кандидатира за президент и побеждава на изборите.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments