Служебният министър на енергетиката фактически застана срещу «Балкански поток»

Реализацията на проекта „Балкански поток“ на практика не е оказала влияние върху приходите, които постъпват в дружеството „Булгартрансгаз“. Това стана ясно при изслушването на служебния министър на енергетиката Андрей Живков в парламента.

Служебният министър на енергетиката фактически застана срещу "Балкански поток"

Финансовите резултати на дружеството в годините преди и след пускането в действие на проекта са съотносими, уточни министърът:

„Похарчени са 2,5 – 3 млрд. лв., а резултатът е същият  като предната година. Ако се твърди, че инвестицията от 2,5 млрд. лева ще се възвърне за 10 години, това означава, че тя трябва да увеличи годишния приход грубо с 250 млн. лева“.

В Министерство на енергетиката не е постъпвала официална информация за унищожаване на документи в „Булгартрансгаз“, каза още министър Живков в отговор на въпрос на депутата от „Има такъв народ“ Иван Хиновски.

Министър Живков изрази притеснение, че финансовото състояние на „Булгартрансгаз“ застрашава реализацията на нови проекти.

„Казах, че имаме притеснения, че, ако финансовата дейност и финансовата част на „Булгартрансгаз“ се развиват по този начин, има опасност да бъдат застрашени нови проекти. Не мога да ви кажа какви нови проекти има, защото, когато изисках инвестиционната програма на „Булгартрансгаз“, тя не бе предоставена на министерството. Исках на нейна база да направя анализ дали има опасност за инвестиционната програма“.

Нови мерки срещу поскъпването на тока за фирмите обяви министърът на енергетиката Андрей Живков. Пред Народното събрание министърът посочи, че се очаква да бъдат включени още енергийни мощности:

В края на тази седмица влиза единият енергоблок от ТЕЦ „Марица Изток 3“, който беше в планов ремонт, а също така и 8-и блок на „Марица Изток 2“. Т.е. ликвидността ще се подобри

ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще е с минимална годишна загуба, подчерта още пред депутатите Андрей Живков.

Включването на мощности на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще се отрази благоприятно на финансовото състояние на тази централа:

„ТЕЦ-ът за втората половина на тази година прогнозно ще излезе на печалба. Което не се е случвало от много време. В годишен разрез ще излезе на минимална загуба. Несравнима със загубите, които генерираше до момента“.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments