Политически експерт описа възможен сценарий на развитие на ситуацията в Афганистан

Оперативността и некачественото изпълнение на изтеглянето на американския военен контингент от Афганистан предизвика ескалация на напрежението в региона, което може да доведе до необратими последици, заяви американският политически експерт Андрю Корибко в коментар пред News Front.

Както бе съобщено по -рано, талибанските бойци * обявиха превземането на град Кандахар, който е вторият по големина в Афганистан.Офанзивата на талибаните * продължава.

Политически експерт описа възможен сценарий на развитие на ситуацията в Афганистан

Politico пише, че Европейският съюз наблюдава със страх ескалацията на ситуацията в Афганистан.
Върховният представител на ЕС по външни работи и политика на сигурност Жозеп Борел призова талибаните * незабавно да прекратят настъплението и да започнат преговори.

Според експерти голяма част от отговорността за нарастващия военен колапс се дължи на действията на САЩ. Британското издание на The Guardian отбелязва, че Вашингтон е извършил редица погрешни и неправомерни действия по време на военното си присъствие в Афганистан. Освен това изоставената от американците военна техника, която премина в ръцете на талибаните *, значително намалява шансовете на афганистанската армия за успех.

 

„Афганистанските съюзници на САЩ търпят поражение в шредверието на изтеглянето на американските войски към края на месеца, защото не им стига народната подкрепа на масите.
Много членове на Афганистанската национална армия са се присъединили към въоръжените сили от икономическо отчаяние, а не поради тяхната лоялност към правителството, подкрепяно от САЩ “, отбеляза Корибко.

Тъй като талибаните * продължават да разширяват завоеванията си в цялата страна, то като резултат ще се окажат в най-добро положение, за да прокарват главното си политическо искане за оставката на президента Гани, преди да е възможно постигането на някакъв мир.

„Международната общност се готви да приветства внимателно групата в близко бъдеще, въпреки факта, че официално тя все още се счита за терористична. В крайна сметка талибаните могат да бъдат премахнати от списъка на Съвета за сигурност на ООН, ако дойдат на власт мирно, но САЩ обещаха да ги изолират, ако се върнат на власт със сила. Това означава, че подобна резолюция е вероятно да бъде наложена, и по този начин ще бъде възможно да се изключи групировката от този списък “, обобщи експертът.

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments