Министър на финансите: Пенсионерите може да останат без 50-левовата добавка през ноември

Пенсионерите може да останат без 50-левовата добавка през ноември, ако не се стигне до актуализация на бюджета, предупреди служебният министър на финансите Асен Василев в кулоарите на парламента. По думите му възможностите за преструктуриране на капиталовите разходи почти са «изядени», заради което и сега служители на пътни компании протестират, информира репортерът Марта Младенова.

Министър на финансите: Пенсионерите може да останат без 50-левовата добавка през ноември

Икономическите екипи на политическите сили бяха поканени, за да се запознаят с актуализацията на бюджета, заяви Асен Василев, като припомни, че единствено ДПС са отклонили поканата. На всички, които твърдят, че може и без актуализация, Василев отговори:

„Да отворят Закона за бюджета и да посмятат с един калкулатор“, за да установят, че с още едно преструктуриране, ще има пари за мерките за септември и октомври, и то не за всички.

Ще има ли пари за пенсии?

„За допълнителните 50 лева най-вероятно пари няма да има за ноември месец без актуализация“, каза служебният министър.

Голяма част от преструктурирането на капиталовите разходи вече е направено, припомни още той:

„Като говорим за капиталови разходи, виждате, че хората в момента стачкуват, защото са взети в някой момент тези капиталови разходи,  някой ги е изял. Това не е начин да се прави политика. Политиката трябва да се прави в парламента със санкция на парламента“.

„Ако ми гарантирате, че ноември ще има парламент, който първата си седмица ще има бюджетна комисия да приеме актуализация, нека да минем на такъв план. Но виждаме, че тук имаме парламент, който 4 седмици не може да направи бюджетна комисия и да започне да си върши работата“, подчерта още Асен Василев. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments