Масов погром в Афганистан — резултат от погрешните и неправомерни действия на САЩ

Тъй като талибаните завзеха стратегически важни градове в Афганистан, нарастват страховете от завземането на Кабул от групировката. Според самите талибани в момента организацията контролира 2/3 от страната — две седмици преди края на изтеглянето на американските войски от Афганистан.

Масов погром в Афганистан - резултат от погрешните и неправомерни действия на САЩ

Голяма част от отговорността за ескалиращия военен колапс се носи от САЩ, според The ​​Guardian, който предоставя примери за погрешните и неправомерни действия по време на ръководеното от САЩ военно присъствие в страната. Ескалацията на напрежението в региона се дължи на бързото решение за изтегляне на войските и недостатъците в организацията на процеса. Освен това изоставената от американците военна техника преминава в ръцете на талибаните след завземането на военните бази, което значително намалява шансовете на афганистанската армия за успех.

Според американския политически експерт Андрю Корибко перспективите по настоящата ситуация са следните:

„Афганистанските съюзници на САЩ търпят поражение в навечерието на изтеглянето на американските войски до края на месеца, защото им липсва народна подкрепа от масите. Много членове на афганистанската национална армия са се присъединили към армията поради икономическо отчаяние, а не заради лоялността си към правителството, подкрепено от САЩ.

Тъй като талибаните продължават да разширяват завоеванията си в цялата страна, те ще бъдат в по-добра позиция да прокарат основното си политическо искане за оставката на президента Гани, преди да е възможен някакъв мир.

Международната общност се готви да приветства горещо групировката в близко бъдеще, въпреки факта, че тя технически все още се счита за терористична. В крайна сметка талибаните могат да бъдат премахнати от списъка на Съвета за сигурност на ООН, ако дойдат на власт мирно, но САЩ обещаха да ги изолират, ако се върнат на власт със сила. Това означава, че на подобна резолюция вероятно ще бъде наложено вето, така че ще бъде възможно да се изключи групировката от дадения списък.»

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments