Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще посети Русия на 20 август и два дни по-късно Украйна

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще посети Русия и Украйна, заяви говорителят на германското правителство Стефен Зайберт на брифинг.

Меркел ще пристигне в Москва в петък, 20 август, утчони той.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще посети Русия на 20 август и два дни по-късно Украйна

 

«Подробностите по програмата ще бъдат обявени следващата седмица, но е ясно, че тя ще се срещне с президента Путин», добави Зайберт.

 

От Кремъл заявиха, че руският лидер възнамерява да обсъди с Меркел развитието на двустранните отношения, както и актулани международни и регионални въпроси.

Посещението в Киев е насрочено за 22 август. Както съобщи прес-секретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров, на срещата с Владимир Зеленски ще се обсъждат германските гаранции в случай на стартиране на „Северен поток -2“, както и ситуацията в Донбас.

Меркел прави последните си чуждестранни посещения като канцлер. През септември ще се проведат избори в Германия, новият ръководител на правителството ще бъде кандидатът от партията, която ще спечели най -много гласове и ще формира най -голямата фракция в Бундестага.

„Северен поток -2“ е почти завършен газопровод от Русия до Германия с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно.
Съединените щати са изключително против реализирането на проекта и правят всичко възможно, за да го спрат. САЩ просто са заинтересувани в прокарването на свой газ в Европа, Украйна и Полша( много по-скъп и некачествен) и наричат проекта «политически»

Вашингтон налага санкции четири пъти в опит да попречи на строителството, но то все още е в крайна фаза и трябва да приключи до края на лятото.

Стартирането на «Северен поток 2» беше предмет на преговори между Меркел и американския президент Джо Байдън.
В резултат на това страните се договориха да гарантират продължаването на доставките на гориво от Русия през Украйна след 2024 г.
Освен това Берлин се ангажира да иска санкции от Брюксел срещу Москва, ако използва износа на енергия „като инструмент за влияние“.
Русия многократно призова да се спре политизирането на ситуацията и обърна внимание на факта, че газопроводът е от полза не само за Русия, но и за Европейския съюз.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments