Икономист: Нетипично е едно служебно правителство да се колебае какво точно да направи с бюджета

Ситуацията не е страшна, но е нетипична за едно служебно правителство да се колебае какво точно да направи с бюджета, гласуван от предишното правителство и той трябва да се изпълнява в тези рамки“, посочи пред БНР икономистът Георги Стоев за неизвестните и рисковете, ако не бъде направена спешна актуализация на бюджета.

Икономист: Нетипично е едно служебно правителство да се колебае какво точно да направи с бюджета
Георги СтоевСнимка: Ирина Недева

„При преходни периоди на смяна на правителства новата власт винаги обяснява как предишната не е направила нещо точно накрая на мандата си. Това, което е ново в момента, е призивът на финансовия министър да се похарчи излишъка, който по принцип в България се прави с постановление на Министерския съвет, каквото постановление МС може да приеме и като служебно правителство. Но самата процедура е по-различна. Това не е драматично. Но, да, да се мисли за осъвременяване на пенсиите от 1-ви октомври като реформа, предложена от служебен кабинет, това е социален проблем, който не трябва се решава на коляно, това изисква дългосрочно решение“, посочи още в „Преди всички“ Стоев.

Според него сега, по-скоро в условията на пандемия, на инфлационен натиск, трябва да се мисли в посока съкращаване на разходите от всички министерства — например от Министерството на туризма,да се насочат средства към Министерството на здравеопазването:

„Има обаче един друг момент — другата седмица може да се окаже, че нямаме НС, това НС може да не поиска да прави бюджетна комисия и има много хипотези, с които Асен Василев трябва да е готов да се справи и да има план Б. И тук две неща — ако той вижда много тежко финансово състояние за някои групи хора, трябва да се вземе това решение в МС, ако няма такава група хора, тогава се върви към съкращаване на разходите там, където може — и реформи“. 

Относно средствата по мярката 60/40, пари за избори 2 в 1 и че има средства за добавка за пенсионерите от 50 лева само до септември Стоев посочи, че трябва да се каже ще се взема ли нов държавен дълг от правителството:

„В тази ситуация ще говорим за начин, по който ще се изразходва излишъкът в бюджета, натрупан към момента, тоест, става дума за политическо решение — дали тези пари да бъдат дадени на пенсионерите или на ресторантьорите? Това е политически въпрос, а не толкова финансов“.

Според него служебният кабинет трябва да се справи с предстоящи избори и да се справи с текущите въпроси на страната.

Коментари:

comments powered by HyperComments