Афганистанското външно министерство заяяви желанието си да закупи бойни хеликоптери от Русия

Афганистан е готов да купува бойни хеликоптери от Русия. Това съобщи в четвъртък, 12 август, главният редактор на радиостанция „Ехо Москва” Алексей Венедиктов, позовавайки се на афганистанския външен министър Ханиф Атмар.

Афганистанското външно министерство заяяви желанието си да закупи бойни хеликоптери от Русия

Афганистанският външен министър Ханиф Атмар заяви в ефир, че Афганистан е готов да закупи бойни хеликоптери от Русия и чака отговор от руското правителство “, заяви главният редактор в Telegram канала си.

Отбелязва се, че в Афганистан продължава конфронтацията между правителствените сили и бойците от движението на талибаните (признати за терористични и забранени в Руската Федерация). През последните месеци талибаните завзеха големи участъци от селските и граничните райони и започнаха атаки срещу големи градове.

Ситуацията в Афганистан се изостри на фона на изтеглянето на американските военни, които бяха в страната 20 години.
За това време така и не стана възможно постигането на стабилен мир в региона и установяване на здрава политическа обстановка в страната. Но така или иначе САЩ се намираха 20 години в Афганистан водени от собствените си интереси, а не от желанието да помогнат за установяване на мир.
Оттеглянето на войските започна в началото на май; планира се да завърши до края на август.

На 12 август руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва разчита на оценките на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) по въпроса, че афганистанската столица Кабул може да падне в рамките на месеци.

На 11 август президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че решението за изтегляне на американските войски от Афганистан не подлежи на промяна, въпреки влошаването на положението в страната. Той също така призова афганистанските войски да отвърнат на талибанските бойци, които възнамеряват да превземат Кабул.

САЩ разбира се, водят собствена игра, като изтеглянето на войски е част от плана.

Продължаваме да следим темата и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

Коментари:

comments powered by HyperComments