Афганистанското правителство предложи на талибаните участие в управлението на страната


Официалното правителство на Афганистан предложи на радикалното движение «Талибани» (организация, забранена в Русия) да участва в управлението на страната в замяна на прекратяване на насилието от страна от страна на организацията. Това съобщи Al-Jazeera, позовавайки се на източник в кабинета.

Афганистанското правителство предложи на талибаните участие в управлението на страната
Отбелязва се, че съответното предложение е направено, след като талибаните поеха контрола над град Газни, разположен на 130 км югозападно от афганистанската столица Кабул. Така Газни става десетият провинциален център, окупиран от бойците за няколко дни.

Според вестника в момента се провеждат въоръжени сблъсъци между правителствените сили и талибаните в Лашкар Гах, един от най -големите градове в Афганистан, столицата на провинция Хелманд. Местното полицейско управление вече е превзето от радикалите, като няколко служители на реда са се предали, останалите се оттеглили в офиса на губернатора, който все още е под контрола на правителството.

Понастоящем в Афганистан има конфронтация между правителствените сили и талибаните (организацията е забранена в Русия), които завзеха значителни територии в селските райони и започнаха настъпление срещу големите градове.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments