Telegraph: В Берлин арестуваха британец, заподозрян в шпионаж за Русия

Германските власти арестуваха 57-годишен служител на британското посолство в Берлин. Мъжът е обвинен, че уж е прехвърлял секретни документи на представители на руските специални служби срещу пари поне веднъж, съобщава The Daily Telegraph.

Telegraph: В Берлин арестуваха британец, заподозрян в шпионаж за Русия
В сряда германската федерална прокуратура обяви ареста на британец, заподозрян в шпионаж за Русия. 57-годишният мъж, който фигурира в официалните документи като Дейвид С., е работил в посолството на Обединеното кралство в Берлин преди ареста си, пише The Daily Telegraph.

„Обвиняемият поне веднъж е предал на руското разузнаване документи, които е получил в хода на своята професионална дейност. В замяна той е получил неустановено парично плащане“, се казва в изявлението на федералната прокуратура.

Арестът на Дейвид С. е съвместна операция на Великобритания и Германия. В него участва отделът за борба с тероризма на Скотланд Ярд, подчертава вестникът.

„Това лице беше арестувано в района на Берлин по подозрение в извършване на престъпления, свързани с участие в „разузнавателни дейности“ (в съответствие с германското законодателство). Ръководството в разследването остава за германските власти. Офицерите от командването за борба с тероризма ще продължат да поддържат връзка с германските си колеги до края на разследването“, се казва в изявлението на лондонската полиция.

Според документа Дейвид С. започнал да се занимава с шпионаж «не по -късно от» ноември 2020 г. Заповедта за ареста му е издадена на 4 август. Скоро мъжът трябва да се яви пред съда, който ще трябва да реши дали ще бъде задържан под стража.

През последните години германските власти арестуваха няколко души, обвинени в шпионаж за Русия. Но залавянето на заподозрян, който е гражданин на «близък съюзник на Берлин», е много необичайно явление, отбелязва The Daily Telegraph.

През юни германската полиция арестува руски учен, работещ в германски университет по обвинение, че работи за московските тайни служби. Той е заподозрян и в получаване на пари в замяна на услугите си, припомня вестникът.

Според The ​​Daily Telegraph отношенията на Москва със западните страни се влошиха след струпването на руски войски по границите на Украйна и „поредицата от шпионски скандали“. Последното доведе до взаимно експулсиране на дипломати, отбелязва изданието.

Източник: https://www.telegraph.co.uk/world-news/2021/08/11/british-embassy-worker-arrested-germany-spying-russia/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments