Меркел «удари шамар» на Зеленски, игнорира «Кримска платформа»

Ангела Меркел ще отлети за Украйна на 22 август, буквално един ден преди старта на «Кримската платформа», но няма да участва в срещата на върха, която Владимир Зеленски смята за един от основните геополитически манифести на Украйна. Според «Вести», освен това, германският канцлер заминава за Киев, за да обсъди много „токсични“ теми с президента на Украйна и това посещение може да повлияе на предстоящата среща на Зеленски с Байдън.

Меркел "удари шамар" на Зеленски, игнорира "Кримска платформа"

Германският канцлер Ангела Меркел ще отлети за Украйна с прощално посещение на 22 август, буквално един ден преди старта на «Кримската платформа», но на самата среща на върха, която Владимир Зеленски смята за един от основните геополитически манифести на Украйна, няма да остане. Нещо повече, самият набор от теми, които Меркел ще озвучи в Киев, ще бъде неприятен за властите: това е германско-американският меморандум за Северен поток 2, компенсацията за Украйна и връзката с транзита на газ към прилагането на формулата на Щайнмайер. «Вести» се опитва да прогнозира как това ще се отрази това на посещението на Зеленски при Джо Байдън.

Както отбелязва вестникът, символиката е важна в датата на посещението на Меркел. Тя пристига в Киев и заминава ден преди мащабното събитие — срещата на върха на «Кримската платформа», в организацията на която украинските власти са вложили колосални усилия. А на 24 август в Киев се отбелязва Денят на независимостта. И въпреки че редица чуждестранни лидери вече са изразили желание да останат за тържествената част, Меркел не е сред тях — тя пренебрегва и двете събития, което поражда язвителни забележки от опозиционните политици.

„Можеше ли да измести посещението си и да присъства на едно от тези събития? Можеше. И това е сигурно. Тя направи ли го? Не! А посещението е в рамките на изборите за Бундестага, които ще се проведат на 26 септември”, смята бившият депутат Борислав Бериоза.

Политологът Руслан Бортник интерпретира дипломатическия тон, заложен в датите, като „извинение“ на високо ниво за неучастието в „Кримската платформа“.

„На дипломатически език това означава: ние уважаваме Украйна, ценим я и не я оставяме без подкрепа, но не искаме да дразним Русия“, заяви той пред «Вести».

Официално кабинетът на Зеленски назовава темите за разговор: „сигурност, двустранните отношения и други належащи въпроси“.

Събеседниците на «Вести» в експертната общност говорят за три глобални теми: прилагането на американско-германския меморандум за завършване на «Северен поток 2», както и компенсацията, която Киев може да получи за принципното съгласие с това споразумение. Освен това дискусията ще се фокусира върху процеса на прилагане на формулата на Щайнмайер в украинското законодателство, новите реформи и заемите.

Източник: https://vesti.ua/mir/v-zalozhnikah-u-germanii-i-ssha-o-chem-zelenskij-budet-govorit-s-merkel

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments