Депутатите гласуваха, че мандатът за съставяне на кабинет на ИТН е неуспешен

Депутатите приеха с прегласуване волеизявлението на кандидата за премиер Пламен Николов, с което той се отказва от номинацията за поста по лични причини, с което мандатът, приет от «Има такъв народ» се приема за неизпълнен.

Депутатите гласуваха, че мандатът за съставяне на кабинет на ИТН е неуспешен

В гласуването участваха всички парламентарни групи без ИТН, които обявиха това още в началото на заседанието и напуснаха пленарна зала.

«За» гласуваха 106 депутати, против 67, един въздържал се.

ГЕРБ гласува «против» и това бе обявено предварително от трибуната от депутата Тома Биков.

«Ако точката не се приеме, страната ще влезе в конституционна криза, намираме се в абсурдна ситуация, липсва мандатоносителят, липсва кандидатът за премиер, който се отказва по лични причини, за първи път в 140 годишна история на България, където са се заклели Петко Каравелов, Андрей Ляпчев и др. Стигнахме до момента, в който премиерът се отказал по лични причини, защото не искал да има дебат. Можехме лесно да стоим и да потриваме ръце и да ви вкараме в ситуация, от която има трудно излизане», каза мотивите той.

Биков съобщи, че ГЕРБ/СДС ще гласува против и ще позволи то да бъде прието, за да бъде приключен първият мандат, след това вторият мандат и третият мандат да приключи и да се отива на нови избори. Защото 46.то НС, подобно на 45-то НС, се проваля в най-важната си задача да излъчи правителство в момента на здравна криза, миграция, социална и икономическа криза», аргументира се Биков.

Ние не гласуваме, за да не покажем, че сте докарали нещата до много тежка ситуацията и ще участваме не в създаването, а в решаването на проблеми, категорични са от ГЕРБ.

Преди това стана ясно, че вторият председателски съвет не е постигнал обединение по процедурата по оттеглянето на Пламен Николов.

В кулоарите на парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова уточни, че председателят на парламента Ива Митева отказва да влезе в пленарна зала с аргумент, че застъпва тезата, че е достатъчно само уведомително писмо до президента.

Антония Чорева, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments