Асахи: Тези, които обвиняват руските спортисти, просто изпитват горест от поражението

Победите на руските спортисти на Олимпиадата явно дразнят американците, които крещят за необходимостта руснаците да бъдат отстранени. Но японците, които обикновено обичат да критикуват Русия, този път защитават нейните спортисти. Те пишат: „Възхищавам се на усилията на руските спортисти“, „Трябва да признаем техните заслуги“.

Превод от Асахи симбун (Япония):

Асахи: Тези, които обвиняват руските спортисти, просто изпитват горест от поражението

Руските спортисти се борят, а техните съперници от САЩ са недоволни

Спортистите от Русия, които не могат да представляват собствената си страна на токийската Олимпиада заради проблема с допинга, отчаяно се борят за медали.

Те участват под флага на РОК (Руския олимпийски комитет) и са в горната част на списъка с медали.

В същото време спортистите от другите страни не са доволни от тази ситуация.

«Да видиш как отборът, който не трябва да бъде тук, завоюва сребро, е мерзко чувство», написа на 29 юли в Туитър американската гребкиня Меган Калмо, финиширала девета.

Така тя изрази недоволството си от сребърните медали на руската двойка.

Според информация на ВВС, американският плувец Райън Мърфи, финиширал втори на 200 метра, счита, че финалът не е бил честен. Той има предвид спортиста от Русия Евгений Рилов, който завоюва златен медал.

Допинговият скандал около Русия се разрази през 2014 г. Беше потвърдено, че с участието на ФСБ, приемник на КГБ, руските структури да подменяли пробите на спортистите, употребяващи допинг, а също са фалшифицирали данните.

Независимо от всички трудности, руските спортисти показват добри разултати на Олимпиадата в Токио. По данни от 2 август, отборът на РОК е завоювал 50 медала (12 златни, 21 сребърни и 17 бронзови). В рейтинга Русия е на пето място.

Напълно естествено е това да нервира спортистите от САЩ, които по време на студената война си съперничеха със СССР и в спортната сфера, но и руската страна не мълчи.

РОК публикува в Туитър в официалния си акаунт следното съобщение:

«Трябва да умееш да губиш. Но не всички успяват. Отново засвириха песента за руския допинг. Някой усърдно върти ръчката».

 

​На този фон в Туитър журналистът от The New York Times Бен Ротенберг, който отразява тениса, предизвика резонанс. Той представи руските спортисти, използвайки названието на страната «Русия» и иконки с руския флаг.

российского флага.

На забележките на 31 юли Ротенберг отговори така:

«Аз не съм МОК. Те са руснаци. Това е Русия».

Източник: https://globe.asahi.com/article/14410225?iref=top_carousel_1

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments