В близост до Русия се създава терористична държава

Високопоставени източници от ЕС твърдят, че талибаните вече контролират 65 процента от територията на Афганистан. Ако нещата продължат така, в близко бъдеще на територията на тази страна ще се образува ислямски халифат. Защо талибаните са опасни, как ще изглежда техният политически режим и какво трябва да направи Русия по въпроса?

В близост до Русия се създава терористична държава

През последните три дни талибаните са завзели девет от 34 -те съществуващи провинции в Афганистан. Сега забраненото в Русия терористично движение контролира провинциалните столици Нимроз, Яузджан, Сари-Пул, Кундуз, Такхар, Саманган, Фарах, Баглан и Бадахшан.
Събитията през последните два месеца в Афганистан показват, че рано или късно талибаните ще се окажат на власт в Афганистан. Очевидно ислямското емирство на талибаните, което е съществувало в Афганистан от 1996 до 2001 г., ще бъде възстановено. През последните две десетилетия талибаните са научили много, но дали са се променили по своята същност и могат ли да правят бизнес с тях?

Религиозен компонент

Основополагащата религия и идеология на талибаните е сунитският ислям от ханафитския мазхаб (училище).
За сунитите Коранът и суната са основните източници на религията.
Те решават различни проблеми въз основа на ясни и недвусмислени аяти (стихове) от Корана и хадисите (съобщения за всяка дума или дело на Пророка Мохамед, мълчаливо одобрение от тях), а при тяхно отсъствие — въз основа на аргументите на собствения разум.

Сунната е вторият източник на ислямското право след Корана. Тя го обяснява и допълва с примери от живота на Мохамед. Един от методите за вземане на правни решения в ханафитския мазхаб е ясна йерархия на вердиктите дадени от авторитетите на училището.
Следователно въз основа на Корана се изгражда строга дисциплина в общността, определя се начинът на живот на вярващите, който отхвърля идеологията на западния свят и значителна маса от неговите постижения и ценности.

По -специално, в исляма има забрана за изображението на човека. Въпреки, че Коранът не казва нищо за това, те обикновено се позовават на един от хадисите, цитиращ пророка:
„Наистина, тези, които изобразяват, ще страдат от мъки в Съдния ден. Ще им бъде казано: „Съживете това, което сте направили“. Това обяснява взривовете на статуите на Буда в Бамиян през 2001 г.
„Ислямът забранява образа на човек. Следователно ние не се нуждаем от това в Афганистан “, заяви мул Омар.

 

След това за броени дни талибаните унищожиха стотици музейни експонати в Кабул, Херат, Газни, Кандахар, изобразяващи Буда, включително две гигантски (37 и 53 м) каменни статуи на Буда, издълбани в скалата преди около хиляда и петстотин години в предградията на Бамян.

Ако не бяха тези варварски действия, талибанската власт отдавна щеше да има шанс да получи международно признание, тъй като, идвайки на власт спряха войната на всички срещу всички. И с твърда ръка сложиха ред в Афганистан. Вярно е, че за да възстановят реда, талибаните въведоха законите на шериата и върнаха средновековни наказания за престъпления, включително отрязване на ръцете на крадци. В същото време, тъй като производството и употребата на наркотици е грях, производството е спаднало до минимални показатели при талибаните.

Но действията на талибаните не могат да бъдат оценени недвусмислено от гледна точка на представител на европейската цивилизация. Така един от упреците на Запада срещу талибаните е отношението им към жените и забраната за образование на момичета след 12 години.

Какво ще се случи? Ислямско емирство Афганистан

Важно е да се разбира, че талибаните са разнородни, казва професор Фарзана Шайх, анализатор от Кралския институт за международни отношения (Chatham House).

„При военните операции талибаните действат като единен фронт, но в себе си те са доста фрагментирана група. Те имат няколко линии на мислене. И това, което казват дипломатите в Доха, може да е много различно от това, което командирите правят на място.
Освен това действията на талибаните в Кандахар може да се различават от това, което ще се случи в района, който наскоро беше под контрола на движението. А това представлява голяма сложност. Все пак определящо в анализа на талибаните е тяхното много консервативно разбиране на исляма. Тази част е непроменена за всички талибани “, отбелязва експертът.

Не забравяйки, че пророкът Мохамед е казал: „Войната е измама“. Това всъщност прави руското външно министерство през последните три години, предизвиквайки остра критика към либералната опозиция в Русия и нейните поддръжници извън нея. Но руската страна продължава дипломатически отношения със САЩ и Великобритания, които открито обявяват Русия за враг.
Мирното съседство с Афганистан и страните от Централна Азия, който традиционно се нарича „мекото коремче на Русия“, гарантира мира в този регион, преди всичко в Русия. Постигайки целите си не с военни, а с дипломатически средства, както и с работата на специалните служби, трябва да се има предвид, че Русия традиционно има силни позиции в Афганистан, които трябва да бъдат използвани, като печелят не със сила на оръжие, а по силата на разума. Но и за силата на оръжието не си струва да се забравя…

 

 

 

 

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments