Огнище на Covid-19 сред български ученици на лагер в Австрия

Огнище на Covid-19 е установено сред група български ученици, които са на езиков лагер в австрийския град Кнапенберг. Българската група е пристигнала в Австрия на 1 август, като всички са влезли в страната след представяне на отрицателен тест, съобщиха от МЗ.

Огнище на Covid-19 сред български ученици на лагер в Австрия
Модел на коронавируса, причиняващ Covid-19, и на протеина (на преден план), образуващ „шиповете“ на повърхността му, който осъществява инвазията -позволява на вируса да навлезе и зарази човешките клетки. На модела се вижда, че повърхността на вируса (синя) е покрита с „шипкови“ протеини (червени).Снимка: ЕПА/БГНЕС

Децата били тествани и на всеки 48 часа. На 9 август са установени първите положителни за Covid-19 проби, като веднага местните здравни власти са изолирали тези с положителен резултат в отделно място за настаняване.

От общо 51 деца на възраст между 14 и 16 години, към момента коронавирусна инфекция е установена при 14 от тях, като по данни на местните здравни служби те нямат симптоми.

Двама от ръководителите на групата също са с положителни проби, като при един от тях инфекцията протича със симптоми.

В момента Министерството на здравеопазването създава необходимата организация за прибирането на учениците и ръководителите им в България. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments