В Германия пристигна първият влак от Китай по «Новия път на коприната»

За първи път директен товарен влак от Китай пристигна в контейнерното пристанище Jade-Weser във Вилхелмсхафен. Той бе посрещнат от министър-председателя на Долна Саксония Стефан Вайл, представители на пристанището и генералния консул на Китайската народна република, съобщава Norddeutscher Rundfunk (NDR).

В Германия пристигна първият влак от Китай по "Новия път на коприната"

„С тази връзка Долна Саксония показва, че нашата железопътна инфраструктура може да функционира като част от Новия път на коприната“, заяви Вайл.

Влакът, който напусна провинция Анхуей на 25 юни, пътува 18 дни и донесе със себе си битова техника и текстил. За това време той измина разстояние от 10 хиляди км, минавайки през Казахстан, Русия, Беларус и Полша. Този път отваря нови пазари, дава възможност на производителите да увеличат оборота и да създадат нови работни места. В бъдеще се планира да се установи редовен железопътен транспорт, пояснява NDR.

Влакът премина по маршрута два пъти по-бързо, отколкото корабът-контейнер. Но влакът обаче може да превозва само 100 стандартни контейнера, докато голям кораб може да превозва 23 000, отбелязва NDR.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments