The American Conservative: Време е САЩ да се откажат от лудостта си спрямо Русия

Предшествениците на Байдън водеха неуспешни битки с Русия. Най-края САЩ имат президент, който има смелостта да признае поражението. „Северен поток 2“ е напомняне на Америка, че е време тя да спре да си завира носа в подобни неща и да преосмисли манията си по отношение на Русия, пише авторът.

Превод от The American Conservative, САЩ: 

The American Conservative: Време е САЩ да се откажат от лудостта си спрямо Русия

Неговите предешественици безуспешно се сражаваха в безсмислена битка, отстоявайки предпочитанията на Америка там, където намесата не бе оправдана.

Благодаря, президент Байдън. Благодаря за разбирането и мъдростта да се откажем от агресивните санкции срещу тези, които са свързани с изграждането на руския тръбопровод «Северен поток 2», който е предназначен да изпраща руски природен газ в Германия и на Запад по дъното на Балтийско море, заобикаляйки старата и нестабилна украинска транспортна мрежа.

Опитите на Америка да възпрепятства този проект, започнати от Барак Обама и продължени от Доналд Тръмп, бяха грешна и недалновидна политика, обречена на провал.

Тя се и провали, когато Байдън просто призна реалността, че почти завършеният проект вече не може да бъде спрян.

Така че президентът се направи, че всичко е наред — и взе решение.

Така той приключи със спектакъла, в който Америка се опита да притисне Германия, ключовият съюзник от НАТО, за да се откаже тя от енергийната сделка, която Берлин счита за изгодна за собствените му икономически интереси.

Това е поредният ярък пример на външнополитическо високомерие, подхранващо международните отношения на Америка от края на Студената война.

Това ни говори не само, че Америка трябва да спре да си завира носа в подобни дела, но и че вероятно трябва да преразгледа собствената си антируска мания и да се опита да намери общ език с тази регионална държава по въпроси, които изискват разглеждане.

Украйна за съвременна Русия — това е еквивалент на тайванския въпрос за Китай от 1972 г. Русия счита Укрейна за неизменна част от самата на Русия (както Китай разглежда Тайван), тя вижда в нея част от собственото си културно наследство, влизащо във вековната сфера на влияние, а също като част от ключовата геополитическа зона на сигурност.

Така че, ако Байдън искаше да изимитира смелостта на Ричард Никсън, той би седнал с президента на Русия Владимир Путин и би казал:

«САЩ не гледат на Украйна като част от вашата сфера на влияние. Ние ще се опитаме да въвлечем в НАТО такива страни, като Украйна, Грузия или Беларус. Няма да се стремим да привлечем тези държави на страната на Запада. Няма да изпращаме НПО в тази страни или в Русия с цел да се повлияе върху политическите системи или върху избора на лидери.

НАТО ще се откаже от своята политика да приема нови страни на границата с Русия или около нея.

В същото време очакваме, че вие със сериозност ще уважавате неприкосновеността на всички западни страни, включително на страните от Балтика».

Робърт Мъри — бивш журналист от Вашингтон и изпълнителен директор на издателство, автор на пет книги за американската история и външната политика.

Източник: https://www.theamericanconservative.com/articles/biden-is-correct-on-the-nord-stream-2-pipeline/

Петя Паликрушева

 

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments