САЩ се подготвят за бактериологична война?

По целия свят има 1500 американски военни биологични лаборатории. 25 — извън щатите. А половината от тези 25 са в постсъветското пространство.

САЩ се подготвят за бактериологична война?

Според американското законодателство някои видове експерименти поради прекомерната си опасност са забранени в Съединените щати. Това означава, че те се провеждат в чужбина.

Включително в постсъветското пространство.

По метода за изтребление на индианците

Въпросът за истинското предназначение на такива обекти предизвиква все по-голям интерес сред цялата световна общност. През октомври 2018 г. в американското научно-популярно списание Science се появи статия, озаглавена „Селскостопански изследвания или нова система за биологични оръжия?“. В него микробиолозите в Германия и Франция, загрижени за нарастващия брой такива лаборатории близо до границите на Русия и Китай, изразиха мнение, че САЩ се подготвят за бактериологична война — на хиляди километри от собствените им граници. Както се казва, пред самите врати на врага.

Статията разказва за програмата на Пентагона «Насекоми съюзници», която включва големи биологични експерименти и изпитания, резултатите от които могат да бъдат използвани за военни цели. Авторите се позовават на факта, че след инвестирането на 27 милиона долара в тази програма в продължение на две години, не е имало полза за американския селскостопански сектор. На тази основа те стигат до заключението, че всъщност същността на програмата е да осигури доставката на така наречените генетични агенти — заразени лабораторни насекоми до желаната точка на планетата.

Във Вашингтон, разбира се, опровергават всичко това, твърдейки, че целите на програмата са изключително научни.

Но на фона на някои публикувани факти, тези изявления изглеждат меко казано не особено убедителни.

Например преди три години бившият грузински министър на сигурността Игор Георгадзе директно заяви по руската телевизия, че в периода 2017-2019 г. Пентагонът е отпуснал около един милиард долара за финансиране на биологични лаборатории. Центърът Лугар, разположен в Грузия, също се включи в тази програма, където през 2017 г. военното ведомство на САЩ плати за изпитанията на „10 геномни последователности от човешки и животински изолати на бактериите Bacillusanthracis“.

Той припомни, че през 2014 г. в Грузия е открита хеморагична треска Крим-Конго (CCHF), която отне живота на повече от десет човека. Година по-късно там умират 24 души, приели предложението на американците да станат доброволни участници в научни експерименти. Експертите регистрираха появата в Грузия на невиждани досега тропически насекоми, местообитанието на които се измества на север към Русия.

Грузинският политик сподели и за Украйна, в която появата на американски биолаборатории също изненадващо съвпадна с огнищата на сериозни инфекциозни заболявания. Например в Харков през януари 2016 г. поне 20 украински военнослужещи починаха в рамките на два дни от грипоподобен вирус. А до март същата година в Украйна са регистрирани 364 смъртни случая. Свинският грип A (H1N1) pdm09, същият щам, причинил глобалната пандемия през 2009 г., причини повече от 80% от смъртните случаи.

През лятото на 2017 г. 60 души с хепатит «А» бяха хоспитализирани в Запорожието. В Одеска област 19 деца от интернат са откарани в болницата със същата диагноза. А през ноември 2017 г. в Харков отново бяха регистрирани 27 случая на инфекция. Вирусът бе открит в питейната вода.

През 2011 г. в Украйна избухна огнище на холера. А през 2014 г. холера бе открита при над 800 души в цялата страна. През 2015 г. само в Николаев са регистрирани над 100 случая на това инфекциозно заболяване.

„Съвпадението на дейността на Пентагона в Украйна и огнищата на инфекциозни болести е подозрително, тъй като компаниите, сключени по договор със структурите на правителството на САЩ в Украйна, отдавна изследват инфекции за военна употреба“, съобщава украинският информационен портал times.com ua през февруари 2018 г.

Приблизително по същото време в Казахстан избухва огнище на детски менингит и е налице масово измиране на добитък по неизвестни причини.

А миналата година порталът „Ритъм на Евразия“ публикува статия, в която се посочва, че през 2017 г. група служители на ЦРЛ, ръководени от американски професори, са провели изследвания върху прилепи, заразени с коронавирус в казахстанските пещери Алтинтау, Караунгир и Кептерхан.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments