От началото на деня огнеборците гасили 36 пожара

От началото на деня огнеборците в страната са гасили 36 пожара, а вчера огнищата са били 187. Това съобщи Стефан Стефанов от «Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението».

От началото на деня огнеборците гасили 36 пожара
Снимка: БГНЕС

„Значително по- сложни остават пожарите в района на село Кръстевич, където пожарът е локализиран и нашите три екипа с три пожарни автомобила вече погасява локализирания пожар в отделни огнища.

В района на село Свирачи, област Хасково, продължават гасителните действия с особена активност.

Допълнително е предаден модул на Министерство на отбраната, имаме група от горските стопанства и осем пожарни автомобила — там също пожарът е локализиран, той не се разпространява.

Военнослужещи участват в гасенето на пожарите в областите Хасково, Благоевград и Пловдив

В района на Старосел е следващата  критична точка — разполагаме с 25 пожарникари, три противопожарни автомобила, три оборудвани за гасене на пожари автомобили на Горското стопанство и доброволци, които също вече в горския фонд продължават ликвидирането на огнищата, които са останали от през нощта.

Нормализира се обстановката след пожара в Старосел

И във всички тези пожари, които изредих, засега няма опасност да населени места, къщи и жители на селата.

В коментара работим и по 21 активни пожара, които основно са суха тревна растителност, стърнища и част от тях в горски фонд“, информира Стефан Стефанов.

Министърът на земеделието Христо Бозуков издаде заповед, с която се забранява паленето на сухи треви и стърнища. Заради усложнената обстановка с пожарите премиерът Стефан Янев заяви:

„Призивът ми е към всеки български гражданин — бъдете бдителни и с вашата дейност не позволявайте да се получават условия за създаване на пожари“, каза премиерът Стефан Янев.

На свой ред президентът Румен Радев коментира, че е необходима пълна мобилизация на отговорните институции за справяне с бедствието.

Очаква се областните управители да проведат заседания на кризисните щабове по места, за да бъдат набелязани координационни мерки за реакция при възникване на пожари.

Ден на траур в три общини в памет на загиналите в пожар лесничеи

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments