България разполага с един хеликоптер за гасене на горски пожари

Служебният премиер Стефан Янев не изключи вероятността България да потърси чрез европейския механизъм помощ за справяне с пожарите в страната. В парламента министър-председателят заяви, че в момента страната ни разполага с един хеликоптер за гасене на горски пожари, а до десет дни ще има на разположение още два хеликоптера.

България разполага с един хеликоптер за гасене на горски пожари

Според Янев най-добрият вариант е да се направи нова държавна структура за извънредни ситуации.

„Дадохме си обаче сметка, че нашият период на действие и времето, с което разполагаме, не е достатъчно да се аргументира един такъв пълен проект в цялата му същност и поради тази причина се ограничихме само около медицинските хеликоптери. Ако нещата се обърнат и станат по-тревожни, ние ще трябва по европейски механизъм да искаме помощ от друга държава с летателна техника, защото нашата е недостатъчна и разчитаме на нашите огнеборци на място, които са по земята, разбира се, от състава на Министерство на вътрешните работи“, заяви служебният премиер.

На среща с президента утре премиерът и ресорните министри ще обсъждат готовността за справяне със евентуална четвърта вълна на коронавируса.

Премиерът Янев увери, че ваксини има за всички, но мотивационните кампании не дават резултати:

„Няколко пъти министър Кацаров имаше възможност да покаже основните аспекти на този план, а именно готовността, нарастването, специализацията, ако щете на отделни отделения или болници при необходимост и всичко останало“. 

Стефан Янев/БГНЕС

Коментари:

comments powered by HyperComments