Турция ожесточава живота за бежанци от Сирия

Общинското събрание на северозападната турска провинция Болу одобри предложение на кмета на град Болу Танджу Озкан да начислява на чужденците десетократни такси за вода и твърди отпадъци, съобщи днес Hurriyet Daily News на 4 август.
В хода на гласуването, което се състоя на 3 август, 14 члена на събранието от опозиционните Републиканска народна партия и «Добра партия» гласуваха в подкрепа на решението, за разлика от членовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото движение. Това нововъведение е насочено срещу бежанци от Сирия, огромен брой от които бягат от военните действия в Сирия на територията на Турция. След обсъждане на това предложение в комисията ще трябва да бъде гласувано отново за него в общинското събрание.

Турция ожесточава живота за бежанци от Сирия

След обсъждане на това предложение в комисията ще трябва да бъде гласувано отново в общинското събрание. Авторът на предложението, кметът на град Болу Танджу Озкан от Републиканската народна партия, отговаряйки на опонентите си, които го обвиниха в расизъм, заяви:

Принципът на равенство, споменат в Конституцията, се прилага за гражданите на Република Турция.

 

Също днес, на 4 август, външният министър на Турция Сюлейман Сойлу обяви засилването на защитата на турските граници, включително изграждането на стена на турско-иранската граница, във връзка с евентуалното проникване на бежанци от Афганистан в страната. По -рано турското външно министерство и лидерът на Републиканската народна партия Кемал Киликдароглу разкритикуваха плановете на САЩ за настаняване на афганистански бежанци в Турция.

Коментари:

comments powered by HyperComments