Незабележимите «шествия» на ПЦУ, при кого идва Вартоломей?

В Киев се проведоха Шествието Кръст на УПЦ (350000 човека) и «шествието» на ПЦУ почти без хора. Но именно ПЦУ бе наречено от главата на Фанар неговото «многомилионно» паство, насочвайки се към тях в Украйна.

Незабележимите "шествия" на ПЦУ, при кого идва Вартоломей?

На 27 юли 2021 г. се състоя Великото Шествие на Кръста на УПЦ, в което взеха участие над 350 000 човека. И макар полицията да спомена цифрата 55 000 човека, всеки, който следеше ситуацията отвътре, ще се съгласи, че участниците бяха много повече, отколкото през миналите години.

СМИ, както украинските, така и чуждестранните, отделиха достатъчно много внимание на събитието. Да, оценката им се размина кардинално — от симпатии и напълно неутрални репортажи до рязко неприемане и критика.

Но СМИ не можеха просто така да не забележат Великото шествие на Кръста на УПЦ.

На 28 юли 2021 г. своя традиционен «Украински ход» проведе и ПЦУ.

Броят на участниците в мероприятието за първи път от много години не бе съобщен — нито от представителите на Националната полиция, нито от самите разколници.

Причината е повече от обикновена — нямаше какво да се съобщава.

Нещо повече, мероприятието премина незабелязано не само за вярващите украинци, но и за украинските СМИ.

Патриарх Вартоломей постоянно казва, че в Украйна има «многомилионно паство». При това фанариотите упорито се правят, че «не забелязват» наистина огромното паство на УПЦ, игнорират неговите вярващи и упорито твърдят, че разколът в Украйна е преодолян.

За цифрите и за истината

Съвсем неотдавна водещите СМИ бяха пълни със заглавия, че ПЦУ има 2.6 повече вярващи, отколкото УПЦ. За източници на подобни твърдения послужиха резултатите от допитването на частната компания «Киевски международен институт по социология». Победните публикации след това се появиха и на официалния сайт на ПЦУ, както и на фанариотските интернет-ресурси.

Така се формираха две реалности — виртуална и обективна.

Във вируалната УПЦ почти няма поддръжка, а към ПЦУ се числат 58 % от всички православни украинци, в обективната — УПЦ събира стотици хиляди на православните си шествия, а храмовете са препълнени.

А какво става с ПЦУ?

Нейните малобройни (в сравнение с тези на УПЦ) църкви са полупразни, а шествия практически няма.

Но именно върху виртуалната реалност в публичното пространство се ориентират във Фанар.

Къпейки се в «топлата вана» на социологическите допитвания на ПЦУ, фанариотите твърдят за «милиони украинци», които те «присъединили към Църквата».

Така кръгът се затвори, той можеше да бъде пробит само с истината за правдивото положение на нещата, съгласно което цифрите от социологическите проучвания и цифрите от практическото участие в богослуженията — много силно се различават.

Съгласно социологическите допитвания милиони украинци «очакват» пристигането на Вартоломей в Украйна, а в деайствителност на всеки от главните празници на ПЦУ пристигат само няколко хиляди човека.

Всички останали участници в допитването нямат никакво отношение към Църквата.

Те не влизат в храмовете, не участват в Тайнствата на църквата, а и са дълбоко безразлични към пристигането на патриарх Вартоломеай в Украйна.

Вниманието, което СМИ оказват на акциите на ПЦУ е продиктувано не от интерес към тази религиозна структура, а от участието на властите или политиците от първа величина.

Например, през 2018 г. в «украинския ход» разколниците (тогава още УПЦ към КП) взеха участие президентът на Украйна, премиерът, много политици и чиновници. Всичко беше организирано на държавно ниво — от транслацията по телевизията, до присъствието на бюджетниците, които също взеха участие в «хода».

И макар тази политическа акция съвсем да не напомняше на православно шествие, тя все пак бе широко отразена в СМИ.

През 2019 г. самият Порошенко участва в мероприятието — и отново градусът на вниманието на СМИ бе твърде висок.

През 2021 никой от «звездите» не дойде.

Тук му е времето патриарх Вартоломеай да се замисли.

За какво си струва за помисли главата на Фанар?

Първо, липсата на вярващ народ на един от главните празници на ПЦУ говори за това, че никакво «многомилионно паство» Фанар няма в Украйна.

Има няколко хиляди човека, които търсят в ПЦУ не Христос, а удовлятворяване на своите националистически амбиции (затова и донесоха на «шествието» огромно знаме на Украйна).

За тях Вартоломей не е благодетел, а човек, който си свърши работата и «може да си ходи».

Второ, липсата на властите на един от главните празници на ПЦУ е важен и тревожен за главата на Фанар сигнал.

Зеленски за пореден път демонстрира, че по отношение на църковните власти той се опитва да държи определена дистанция.

Президентът на Украйна, дори да показва интерес към църковната сфера, го прави насила, не по свое желание. Да, Зеленски е заинтересован от благосклонността на САЩ, затова е принуден да оказва знаци на внимание на ПЦУ с Фанар, а и да критикува УПЦ.

Но доколко той е заинтересован от това лично?

Може да се предположи, че и поканата на патриарх Вартоломей в Украйна произтича не от разположението на Зеленски към ПЦУ, а от чисто политически съображения. Това означава, че и Зеленски не изпитва особена радост от августовската среща с патриарх Вартоломей.

А и трябва да се обезпечи «масовката». Така че всичко нека бъде по протокол и официално.

Трето, пристигането на патриарх Вартоломей не е очаквано събитие от участниците в социологическите проучвания.

Той не им е интересен.

Както и ПЦУ. По телевизора — да, могат да го гледат, но на живо в Киев — не.

Не им е интересно.

Четвърто, на украинските и чуждестранни СМИ тази история също не им е интересна.

Православната Църква на Украйна. Сравнете: тържествата на УПЦ бяха отразени от 455 журналисти, от които 22 — представители на чуждестранни издания, сред които Agence France Presse, Deutsche Welle, BBC World Service и други.

Колко журналисти получиха акредитация за «тържествата» на ПЦУ?

Никой не знае.

Изхождайки от всичко това не е трудно да се досетим, че ако по време на пристигането на патриарх Вартоломеай в Украйна на «богослужението» на ПЦУ не пристигне Зеленски — то и «богослужението» ще премине незабелязано.

Както от страна на СМИ, така и от страна на болшинството вярващи украинци.

Затова, както и да се утешава патрах Вартоломей с приказката, че Томосът е присъединил към Църквата «милиони» жители на Украйна, не е съдено тази приказка да се сбъдне.

Той присъедини към Фанар няколко десетки хиляди разколници.

Присъедини към без покаяние. Всъщност, те останаха полуезичници, на които им е много лесно да научат да казват вместо «Слава на Украйна» «Христос Воскресе».

Но на които им е трудно да се обясни, че на православни шествия се носят икони, а не знамена, а и които е невъзможно да бъдат убедени, че християнството — това е религия на любовта, а не на ненавистта.

И всичко това патриарх Вартоломеай може да го види още през август тази година.

Източник: News24, Украина
Петя Паликрушева, превод и редакция

 

Коментари:

comments powered by HyperComments