Кабинетът иска тълкувателно решение от КС за отстраняването на «тримата големи» в съдебната власт

Служебното правителство реши да поиска задължително тълкувателно решение от Конституционния съд — дали правосъден министър може да иска отстраняването на т. нар. трима големи в съдебната власт — председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор.

Според служебния правосъден министър Янаки Стоилов подобно тълкувание е необходимо:

„Смятаме, че това правомощие на министъра на правосъдието е в съответствие с принципите за разделение на властите и правовата държава, защото, ако се приеме обратно разбиране, ще се окаже, че само членове на ВСС могат да инициират такава процедура, а това противоречи с идеята за баланса и взаимния контрол между властите“.

Стоилов потвърди, че ще обжалва пред ВАС решението на Висшия съдебен съвет, с което бе отхвърлено искането му да се задейства процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста.

Кабинетът иска тълкувателно решение от КС за отстраняването на "тримата големи" в съдебната власт

Стоилов обаче уточни, че това искане трябва да бъде подържано и от следващия правосъден министър, който и да е той:

„Това според мен ще бъде един важен тест за тези неща, които се говорят по отношение на задълбочаване на съдебната реформа, на отчетността и отговорността на магистратите. За мен такива практически индикатори са много по-важни, отколкото общите и вече банализирани заявления как трябва да се реформира нашата правна система“. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments