ИТН: «На борсата цари хаос, държавната ТЕЦ «Марица Изток 2″ да пусне още от блоковете си»

Държавната ТЕЦ «Марица Изток 2» да пусне още от блоковете си. Това призова в парламента енергийният експерт и депутат от «Има такъв народ» Иван Хиновски. Апелът му идва след като цената на електроенергията на свободния пазар, откъдето купуват предприятията, достига рекордни нива от над 300 лв за киловатчас.

ИТН: "На борсата цари хаос, държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" да пусне още от блоковете си"

«От няколко дни на борсата цари хаос. Заради ниското потребление на електроенергия се създава изкуствен дефицит, заради което цената расте», обобщи ситуацията на енергийния пазар Хиновски.

В резултат от пика на ценовите нива редица предприятия, сред които и структуропределящи за икономиката на страната, са спрели работа, добави той.

Въпреки създалата се ситуация незнайно поради какви причини държавната ТЕЦ не пуска допълнителни мощности, подчерта депутатът от ИТН.

«Обръщам се с апел лично към министъра на енергетиката и директора на БЕХ за незабавни мерки за повишаването на ликвидността на енергийната борса. И в конкретика — ТЕЦ «Марица Изток 2″ да пусне в експлоатация един или два допълнителни блока», призова Хиновски.

От партията на Трифонов настояват също така прокуратурата да се самосезира относно спекулацията на енергийната борса. А ако ИТН дойде на власт — създава се специална комисия, която да следи за злоупотреби, категоричен бе Иван Хиновски.

Иван Гергов, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments