ЕК отпуска 1,7 млн евро «за подкрепа на гражданското общество» в Северна Македония

Европейската комисия възнамерява да предостави безвъзмездна финансова помощ в размер на 1,7 милиона евро за подкрепа на гражданското общество в Северна Македония. Според ЕК активистите могат да се противопоставят на разпространението на екстремизма.

ЕК отпуска 1,7 млн евро "за подкрепа на гражданското общество" в Северна Македония

„Глобалната цел на дадения конкурс от заявки е да увеличи ангажираността и влиянието на гражданското общество в насърчаването на върховенството на закона и изграждането на по-устойчиво и сплотено общество“, се казва в описанието на гранта.

Европейската комисия очаква проектът да допринесе за формирането на общности, които са в състояние да включат младите хора в културния, социалния, икономическия живот и да намалят риска младите хора да участват в екстремистки организации.

За тези цели се очаква да бъдат похарчени 1,7 милиона евро.

Безвъзмездната помощ ще засили сътрудничеството между правителството и гражданското общество, както и ще помогне на активистите да сплотят населението и да улеснят процеса на реинтеграция на бивши затворници, според ЕК.

Както следва от документа, заплахата от разпространение на насилствен екстремизъм и радикализация се запазва в Европейския съюз. Обществеността, включително гражданските активисти, би могла да допринесе за борбата с това явление, поради което е необходимо да се насърчават нейните дейности, убедена е Европейската комисия.

По-рано стана известно за плановете на ЕК да подкрепят организации на гражданското общество, «защитаващи демокрацията».

Съединените щати също финансират активисти в балканските страни. Така през февруари Вашингтон беше готов да осигури 2,5 милиона долара за развитието на гражданското общество и медиите в региона, включително за проекти за разработване на кампании за «мирен натиск» върху правителствата.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments