Крайцерът «Москва» е с дължина над две футболни игрища

Авторът оценява възможностите на Черноморския флот и стига до изводи, които ни радват. Оказва се, че руският Черноморски флот, без да поразява въображението с огромни самолетоносачи или бойни кораби, е напълно способен да отговори на агресора чрез малки кораби и подводници.

Превод от The National Interest, САЩ: 

Крайцерът «Москва»

Крайцерът «Москва» е с дължина над две футболни игрища

Флагманът на Черноморския флот на Русия е ракетния крайцер «Москва», първият от трите крайцера от проекта 1164 «Атланта» (по кодификация на НАТО — клас «Слава»), заложен в СССР през 1970-те години. Четвъртият кораб, чието строителство още не е завършено, се намира в Украйна. Този ракетен крайцер с водоизместимост 12 тона има дължина 186 метра (над две футболни игрища), а броят на неговия екипаж е 480 човека.

Крайцерът «Москва» е построен за унищожаване на самолетоносачи, за целта в него е разполажен противокорабният ракетен комплекс ПКРК П-1000 «Вулкан» са 16 ракети, намиращи се в огромни 11-метрови пускови контейнера от двете страни на полубата.

Далечината на полета на ракетите с маса 5.3 тона е около 500 км, а скоростта два и половина пъти надвишава скоростта на звука.

Крайцерът «Моксва» също е снабден със зенитния ракетен комплекс С-300Ф, който може да обезпечи зона на прикриване на ПВО чрез корабното двустволно палубно оръдие с калибър 130 мм, многобройни ракети за близко действие и автоматични оръдия, а също торпеда против подводници.

Източник: https://nationalinterest.org/blog/reboot/these-5-russian-warships-dominate-black-sea%E2%80%94and-it-makes-us-navy-wary-190435

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments