TNI, САЩ/US експерти: Новият руския невидим изтребител от 5-то поколение е пробив и сериозна заплаха

Американците са обезпокоени: Русия има много обещаващ и опасен нов стелт изтребител ​​от 5-то поколение. По отношение на експлоатационните си характеристики той значително превъзхожда американските си съученици. Той става особено опасен, когато е във връзка със Су-57. Това е резултат от мащабната модернизация на Путин на руските ВВС. Машината вече има купувачи.

Превод от TNI, САЩ: 

TNI, САЩ/US експерти: Новият руския невидим изтребител от 5-то поколение е пробив и сериозна заплаха

Су-57 се сблъска с много проблеми по време на дългия път за производството му, но в Русия ще се появи спасителен благодат под формата на напълно новия невидим изтребител, който ще бъде представен този месец. Подробностите за новата платформа на този етап не са много, но заявленията на официалните лица дават достатъчно ясна представа какво представлява този нов самолет от 5-то поколение.

Новият руски невидим изтребител ще бъде представен на ежегодната руска изложба МАКС-2021 (Международен авиационно-космически салон). Събитието е твърде важно за руските отбранителни компании, защото то дава на руския военно-промишлен комплекс възможност да привлече потенциални чуждестранни купувачи — фактор, който придобива все по-голямо значение за ОПК на Русия.

ОАК, принадлежаща на руската държава и включваща в себе си и производителя на Су-57 компанията «Сухой», вече публикува видедо на новия самолет в YouTube.

Новият изтребител, чието име на този етапа не е обявено, ще бъде снабден с един двигател, за разлика от Су-57, имащ две енергийни установки. Затова се очаква той да бъде по-лек — 18 тона. Това прилича на енерговъоръжеността на американските невидими машини — двумоторният F-22 тежи около 20 тона, а едномоторният F-35 — около 13.5 тона.

Но, независимо от използването на един двигател, руските официални лица заявиха, че този нов изтребител, ще развива максимална скорост над 2 МАХа и ще има управление на вектора на тягата на двигателя за свръхманевреност.

В това отношение новият самолет ще надмине F-35, при който липсва управление на вектора на тягата, а най-бързата негова версия F-35А, има максимална скорост около 1.6 МАХа.

Американският F-22 Raptor — е единственият изтребител в арсенала на «чичо Сам» с наличие на вектор на тягата, но той може да ориентира своята тяга по единствената вертикална ос (да насочва тягата нагоре или надолу).

А руските Су-57 и Су-35 имат пълен вектор на тягата, променящ се на 360 градуса, което обезпечава много висока мобилност, защото тези изтребители могат моментално да променят направлението на полета в която и да е посока.

Източник: https://nationalinterest.org/blog/reboot/when-will-russia%E2%80%99s-newest-stealth-fighter-take-skies-189735

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments