Експерт: След ваксинация срещу коронавируса човек не е заразен за околните

Човек може да бъде заразен след ваксинация само ако е предприел ваксинацията вече болен, заяви руският вирусолог Александър Лукашев.

Експерт: След ваксинация срещу коронавируса човек не е заразен за околните

Грипоподобните симптоми като треска, слабост и миалгия не са признак, че човек се заразява след ваксинация. Това съобщи пред ТАСС директорът на Института по медицинска паразитология, тропически и векторно-преносими болести «Д. И Марциновски — Сеченов», руският вирусолог Александър Лукашев.

«Човек не може да бъде заразен, след като е бил ваксиниран срещу коронавирус, тъй като в никоя ваксина няма жив коронавирус. Той или е инактивиран, или е с отслабен фрагмент, вмъкнат в аденовирус. Там няма жив коронавирус и наблизо.

Що се отнася до симптомите на грип, които могат да се появят, те не трябва да се бъркат с истинска инфекция. Както температурата, така и другите симптоми, ако въобще има такива, което е рядкост, са просто нормална вътрешна реакция на организма към фрагменти от микроорганизъм и показва, че имунната система правилно възприема инжектираната ваксина» каза той.

При болшинството от ваксинираните с ваксината на Пфайзер дори няма повишаване на температурата, ваксинираните са без каквито и да било симптоми.

В същото време носителите на вируса, които са били ваксинирани, продължават да го разпространяват и остават опасни за другите, обясни пред ТАСС вирусологът Виктор Ларичев.

«Човек може да бъде заразен след ваксинация само ако е отишъл на ваксинация вече болен и това не е установено. В този случай, след прилагането на препарата, заразността му остава. Ако обаче лицето е било здраво и ваксинирано, той не може да заразява», каза той.

Според лекаря страховете на хората са свързани с факта, че разработените преди това ваксини са използвали жив вирус. В тази връзка, след ваксинациите, хората наистина са оставали заразни за определен период от време.

«Разбирам откъде идва това убеждение — например ваксината срещу рубеолата наистина съдържа жив отслабен вирус и по принцип човек след ваксинацията може да бъде заразен. Следователно тази ваксина не се дава например на бременни жени. В случая с covid, този сценарий не може да съществува, тъй като дори в Sputnik V, който съдържа фрагмент от вируса, той не може да се размножава. В този случай човек не може да зарази никого“, обясни руският експерт.

РНК ваксината е ваксина на основата на рибонуклеинова киселина — ваксина, чиято активна част е рибонуклеинова киселина (обикновено матрица, мРНК), която кодира протеина, характерен за патогена. В допълнение към самата РНК, ваксината съдържа липидна обвивка, която предпазва РНК от разрушаване и осигурява проникването на РНК в клетката.

Експерт: След ваксинация срещу коронавируса човек не е заразен за околните

Когато ваксината РНК навлезе в клетката, механизмите за клетъчен синтез на протеини произвежда протеин, кодиран в РНК. Този протеин действа като антиген: имунната система на организма го открива и се учи от този протеин — тялото формира имунитет. По-късно, когато патогенът навлезе в тялото, имунната система го разпознава по вече познатия протеин и унищожава инфекцията, предотвратявайки развитието на болестта.

Източник: ТАСС

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments