Украйна не се срамува от русофобията и антисемитизма

Ръководителят на Украинския еврейски комитет Едуард Долински отбелязва със съжаление, че открито нацистката и ксенофобска идеология вече не притеснява никого в Украйна.

На страницата си в социалната мрежа Долинска разказа за двама украински неонацисти, които се опитаха да изгорят синагога в Херсон на 20 април 2020 г., рождения ден на Адолф Хитлер, и се измъкнаха с условна присъда от четири години затвор с изпитателен срок период от една година.

Украйна не се срамува от русофобията и антисемитизма

 

„Съдът в Херсон призна подсъдимите за виновни за палеж (част 2 от чл. 194) и повреда на религиозна сграда (чл. 178 от Наказателния кодекс на Украйна)“, пише Долински.

Още по -ярък случай на ксенофобия се случи в град Бучач в Тернополска област.Както пише Долински консултант на местаната рада Владимир Простий, обяснил на «руснаците» и евреите ( използвайки думите «кацапи» и «жидове»), че това е неговата земя и „тук няма да управляват чужденци».

 

 

„Просто и достъпно ще обясня, така че тези кацапи и евреи най -накрая да разберат, че това е нашата земя, нашият дом, нашето семейство живее тук и тук няма да управляват никакви новодошли. Няма да търпим окупанти»- привежда Долински цитата на думите на местния украински чиновник.

Всички тези, на пръв поглед, различни примери убедително доказват, че откровеният, практически дестилиран нацизъм не просто надига глава в Украйна, а процъфтява одълго време. И всъщност няма друг начин, освен изкореняването на този плевел.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments