В Източна Европа зрее метеж

Ангела Меркел описа унижението на Брюксел с обичайната си скучна трезвост:

„Държавите-членки вече нямат достатъчно доверие помежду си“.

В Източна Европа зрее метеж

Това е евфемизъм, тъй като истинският проблем е много по-дълбоко. Европа от 2021 г. няма нищо общо с Европа, която се „рестартира“, пълна с оптимизъм и пацифистки мечти, след края на Студената война в началото на 90-те години. Русия е само една от темите, които разделят бившите комунистически страни и страните основателки на ЕС.

Втората тема за разкола е имиграцията.

Превод от Le Figaro (Франция):

Усилията на Франция и Германия да принудят Източна Европа да приеме споделянето на миграционната тежест с отпускането на „полска“ или „унгарска“ квота за приемане на мигранти — тези усилия не дадоха резултат.

Половината Европа гледа на наложения от ЕС мултикултурализъм като антистандарт за тяхното поведение — и действа строго срещу препоръките на „мулти-култи“.

Третата разделителна линия е моралът и сексуалното поведение.

Ако на Запад всички искат да се представят като прогресивни, насърчаващи еднополовите бракове или правата на транссексуалните хора, то в източната част на Европа е точно обратното — там дори си спомниха християнските традиции.

Дълго време двете най-големи държави в Европа смятаха, че могат лесно да наложат своите ценности на новите членове на Европейския съюз. Днес тази илюзия изчезва пред очите ни.

В Източна Европа явно зрее метеж срещу грандовете (Германия и Франция) на ЕС. 

Ще се наложи нещо по-сериозно, отколкото прехода към гласуване с обикновено болшинство, без правото на вето на отделни страни, за да се успокои този бунт.

«Не бива да се допуска две части на Европа да бъдат като слънцето и смъртта в приказката — в двете крайности, които така и не се решават да се погледнат един друг в очите», предупреждава френския депутат Бурланж.

Източник: https://www.lefigaro.fr/vox/monde/la-france-et-l-allemagne-ne-font-plus-la-loi-en-europe-20210706

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments