Труд: БСП на Нинова ще е червената патерица на Слави Трифонов

Не толкова за БСП, колкото за Корнелия Нинова е много важно да получи властови лостове дори с цената на подкрепа на правителство на ИТН без подписано споразумение, смятат депутати от левицата и политолози.
Труд: БСП на Нинова ще е червената патерица на Слави Трифонов

Нинова се вкопчва във властта на живот и смърт

Президентството с позиция: Партиите възможно най-скоро да намерят формулата за правителство

В БСП преглътнаха, че  за бъдещ кабинет. Това коментираха политолози и анализатори, потърсени за мнение как и срещу какво от „Позитано” 20 ще гласуват „за” правителство на ИТН.

„Не говорим за БСП, а за Корнелия Нинова. В момента на нея й трябва някаква малка победа, малък успех, който да я държи на председателското място”, заяви пред „Труд” политологът Стойчо Стойчев.

„Включването на БСП в управляващо мнозинство, връщането на власт дори в коалиционен кабинет, за нея ще представлява мотив да продължава да стои на председателския пост”, аргументира се доц. Стойчев.

Същите коментари направиха и депутати от левицата пред „Труд”, както и членове на Националния съвет на БСП. След заседанието в неделя социалисти заявиха, че „за Нинова това е борба на живот и смърт, буквално”.

Причината — след катастрофата на изборите на 11 юли ръководството на „Позитано” 20 не може да си позволи да си отиде безславно, а в момента има всякакви основания за оставката ѝ.

Според анализатори, още от миналата година, от летните протести, е ясно на всички, не само за политиците от „Демократична България”, но и за симпатизантите и активистите, че ако искат да бъдат в следващата власт и да управляват заедно, трябва да бъдат със Слави Трифонов и с БСП. От друга страна „коалицията около Мая Манолова демонстрирала всеядност”.

Политолози направиха прогноза, че колкото повече са участниците в преговори за министри, толкова по-безлични ще са лицата в бъдещото правителство.

Неофициално социалисти споделиха пред „Труд”, че отказът на хората на Слави Трифонов и хората му да подписват споразумения за подкрепа, ги вкарвал в обяснителен режим с избирателите на левицата.

„Не можем да подпишем празен чек и да им гласуваме кабинета, надяваме се поне да имаме подписи под подкрепа на програмата на управлението на бъдещото правителство”, заявиха червени депутати.

Кулоарните очаквания са от ИТН да получат мандат за съставяне на кабинет от Румен Радев на 4 август. В президентството обаче трябва да отиде задължително номинираният за министър-председател, както пише в Конституцията.

На фона на разнопосочните сигнали и откровени пазарлъци в парламента, в късния следобед от президентството излязоха с позиция партиите да не се бавят прекалено с преговорите.

„Страната ни е изправена пред провеждането на неотложни реформи и решения, които изискват кабинет с политическа отговорност и парламентарна подкрепа”, се казва в разпространената позиция.

И още: „Парламентарно представените политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство в интерес на българското общество, а президентът, изпълнявайки конституционните си задължения, има готовност да връчи мандат за съставяне на кабинет”.

Бабуване за следващо управление

Янев втвърди тона за коалиция

Да се премине от говорене към действия

Служебният премиер Стефан Янев призова първата политическа сила на парламентарните избори „Има такъв народ” да съставят коалиционно правителство. На редовното седмично заседание на Министерски съвет той заяви, че обединението им с други партии ще е признак на политическата им зрялост.

Бабуване на следващ кабинет на всяка цена разчетоха политически наблюдатели в думите му, след като той заяви, че е време политическото говорене да спре и да се премине към действия и да се дадат ясни гаранции, че ще има промяна в старите модели на управление. Това можело да се случи само чрез коалиционно споразумение.
Какво му влиза в правомощията на служебния министър-председател да коментира как партиите в парламента ще съставят кабинет, възмутиха се депутати от пленарна зала.