Три олимпийски федерации се оглавяват от руснаци — Москва е навсякъде на Олимпиадата

Макар руският отбор на Игрите в Токио да трябва да бъде представен само под формата на абревиатурата РОК, не се създава впечатлението, че Русия е отстранена от Олимпиадата. Както пише The New York Times, на много площадки на състезанията съкращението РОК присъства на информационните табели, но думата «Русия» или «Руски олимпийски комитет» звучи в официалните обявления. Това се случва, защото, незавасимо от ограничанията, забраните и наказанията, Русия тихичко увеличава своето влияние в спорта.

Три олимпийски федерации се оглавяват от руснаци - Москва е навсякъде на Олимпиадата

Според автора на материала, на информационните табели присъства съкращението «РОК», но «Русия» или «Руски олимпийски комитет» е във всички официали обявления.

Но и на това неудобство скоро ще му дойде краят: след Олимпиадата в Токио и зимните олимпийски игри в Пекин Русия ще се завъре в международното спортно семейство. Освен това, световният шампионат по волейбол в следващато година ще се състои в Русия, а година по-късно там трябва да се проведат състезанията по таекуондо.

«Независимо от отстраняването, забраните и наказанията, Русия тихичто увеличава влиянието си в спорта. Три олимпийски федерации — по стрелба, по бокс и по фехтовка — днес се оглавяват от руснаци. Това е повече, откогато и да било в историята на спорта», допълва авторът на материала.

Както продължава американското издание, Международният олимпийски комитет даде на спортните федерации правото да тълкуват указанията за санкционните мерки, които заеха само две странички и включват следното правило:

«При публична демонстрация при названието на участника следва да се използва абревиатурата РОК, но не пълното название «Руски олимпийски комитет», където е налице забранената дума «руски».

Но даденото правило беше почти веднага грубо нарушено, при това бе направено многократно.

Източник: https://www.nytimes.com/2021/07/26/sports/olympics/russia-roc-tokyo.html?searchResultPosition=2
Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments