Сърбия настъпва в Северна Македония

Президентът на Сърбия Александър Вучич е на посещение в Скопие, на Икономическия форум за регионално сътрудничество, където му благодарят за дарените ваксини срещу коронавирус на РСМ, пише сръбската медия b92.

Сърбия настъпва в Северна Македония

«Държим се нормално, така, както бихте се държали в тази ситуация … Ние не искаме нищо от македонците. Само братство и приятелство и да имаме най-близки и добри отношения», обяснява Вучич.

«Ако не успеем, ще бъде написано, че поне някой се е опитал. За да подобрим живота на гражданите и се гордея, че имаме 217 компании тук в Северна Македония».

«Ние ще помагаме в бъдеще, лесно е, когато всички сме добре, когато е трудно за всички, тогава ще получите най-голямата помощ от най-близкия и първи съсед. Благодаря ви за приятелството, отношенията ни са значително подобрени», коментира Вучич.

Той казва, че докато разговарял с гражданите в Скопие, докато обикалял страната, видял, че хората в Северна Македония проявяват голямо уважение към Сърбия.

«Нямаме други интереси освен да оцелеем заедно в тези области и да подобрим живота и да сближим Белград, Скопие и Тирана», заяви Вучич.

Еди Рама, Зоран Заев и Александър Вучич в Скопие, за да обсъдят регионално сътрудничество за Балкански Шенген — Мини Шенген.

Financial Times пише, че свободното движение и облекчения за бизнеса в Балканския Шенген, ще бъдат официално разкрити в четвъртък. Те ще включват постепенно облекчаване на ограниченията за пътуване, по-бързи зелени ленти на граници и по-лесно движение на стоки и разрешения за работа.

«Това е страхотна стъпка за бъдещето. Политическото и човешко сътрудничество носи стабилност и много важни неща за бъдещето на региона», каза Вучич.

Сръбският президент заяви също, че това споразумение ще включва «зелена програма», позволяваща на страните от Западните Балкани да привличат повече инвестиции и да могат да създадат съвместен пазар, съобщи News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments