Сенатори в САЩ поставиха ултиматум заради «Северен поток 2»

Група от 12 американски републикански сенатори, водени от Пат Туми, постави ултиматум на Министерството на финансите на САЩ и Белия дом. Те заплашиха да блокират одобрението на двама кандидати за Министерството на финансите, освен ако администрацията на президента на САЩ Джо Байдън не наложи нови санкции срещу Северен поток 2, съобщава Bloomberg, позовавайки се на писмо от законодателите до финансовия министър Джанет Йелън.

Сенатори в САЩ поставиха ултиматум заради "Северен поток 2"

В обръщението на републиканците се казва, че тръбопроводът «пряко уврежда интересите на националната сигурност на САЩ, нашите съюзници и партньори».

„Ако бъде завършен, този проект ще засили пагубното влияние на (руския президент, бел.ред.) Владимир Путин върху Европа, ще дестабилизира крехката сигурност на Украйна и ще съдейства за по -нататъшната руска агресия“, се казва в съобщението.

Както се съобщава, сенаторите обещават да блокират назначаването на Брайън Нелсън и Елизабет Розенберг в Министерството на финансите, които ще трябва да наблюдават изпълнението на санкциите в министерството.

По-рано републиканските конгресмени, водени от сенатора Пат Туми, споделиха за начин да се „погребе“ сделката между САЩ и Германия „Северен поток 2“.

На 21 юли САЩ и Германия публикуваха съвместно изявление относно газопровода „Северен поток 2“, в което се излага възможността за налагане на санкции срещу Русия за използване на енергийните ресурси като лост за натиск върху Украйна. Вашингтон, предупреждавайки реакцията на Киев, вече го помоли да не говори критично по този въпрос.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments