Професор: Сериозна промяна в посоката на американската политика

Споразумението между Берлин и Вашингтон за завършване на строителството на газопровода „Северен поток 2“ ще засегне сериозно репутацията на тези страни не само в Украйна, но и в Централна Европа, заяви професор Пшемислав Журавски Вел Граевски. В интервю за Polskie Radio експертът подчерта, че САЩ напразно се надяват, че Германия ще им помогне да сдържат Китай.

Професор: Сериозна промяна в посоката на американската политика

Според него, понастоящем е настъпила сериозна промяна в посоката на американската политика. Американците се ориентират към постигането на две основни цели:

«Според мен, те са недостижими. Първата цел се заключава в това да се постигне сътрудничество с ЕС под лидерството на Германия в китайска посока, но това няма да се случи», счита той.

В разговора той отбеляза също, че с оглед на споразумението между Вашингтон и Берлин трябва да се очаква увеличаване на руския натиск върху Украйна.

„Кремъл ще увеличи натиска върху Киев от гледна точка на газа, а вероятно и по военните въпроси. Така че имаме работа с дълбок срив на репутацията на Германия в Украйна и САЩ в нашата част на Европа“, обобщи полският професор Пшемислав Журавски Вел Граевски.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments