Пашинян предложи да се разположат наблюдатели от ОДКС по границата на Армения и Азербайджан

Ситуацията по арменско-азербайджанската граница за съжаление не се стабилизира, въпреки усилията на международната общност, отбеляза временно изпълняващият длъжността министър-председател на Армения.

Изпълняващият длъжността министър-председател на Армения Никол Пашинян предложи в четвъртък, 29 юли, разполагането на наблюдатели от ОДКС по цялата граница на Армения и Азербайджан, за да наблюдават ситуацията.

«За да се определи реалната ситуация на арменско-азербайджанската граница, предлагам да се разположи мисия на наблюдатели по нея», каза Пашинян на правителствено заседание. Според думите му „Азербайджан, като извършва своите провокации, се опитва да дискредитира Организацията за колективна сигурност [Договор]“.

Никол Пашинян, отбеляза, че Азербайджан през цялото време обвинява арменската страна в провокации и заяви, че Армения, като член на ОДКС, прекрасно разбира колко е важно да не се създават заплахи за организацията и гарантира, че арменската страна няма да предприема никакви провокативни действия.

Пашинян също предложи да бъдат разположени руски гранични постове по цялата граница.

Пашинян предложи да се разположат наблюдатели от ОДКС по границата на Армения и Азербайджан

«В тази ситуация е целесъобразно да се обмисли поставянето на опорни пунктове на руските граничари по цялата арменско-азербайджанска граница. Това ще позволи да се извърши работа по делимитация и демаркация без риск от военни сблъсъци», каза той .

Ръководителят на арменския кабинет на министрите отбеляза, че планира да обсъди тази тема с руските си колеги. Пашинян също подчерта, че арменската страна възнамерява да предприеме всички необходими действия за осигуряване на мир и стабилност в региона.

Положението по арменско-азербайджанската граница не се стабилизира, въпреки усилията на арменското правителство и международната общност, подчерта той.

 

«Ситуацията по арменско-азербайджанската граница не се стабилизира, въпреки усилията на арменското правителство и международната общност. Азербайджан продължава агресивната си реторика и действия, игнорирайки всички предложения на международната общност за разрешаване на настоящата ситуация», каза политикът.

В сряда, според данни на двете страни е имало интензивни схватки и престрелки по арменско-азербайджанската граница. Според информацията на Баку в резултат на това двама азербайджански военнослужещи са ранени, Ереван съобщи за трима загинали и петима ранени арменски войници.
Същия ден по инициатива на руската страна бе постигнато споразумение за прекратяване на огъня влизащо в сила от 09:00 часа московско време на 28 юли. В четвъртък обаче страните съобщиха за нови обстрели по позициите си.

 

Ситуацията на границата остава неспокойно от 12 май. Тогава арменското военно ведомство заяви, че азербайджанските въоръжени сили, за да „коригират границата“, се опитват да извършат „определена работа“ в един от граничните региони на района Сюник. Оттогава и двете страни периодично съобщават за инциденти.

Продължаваме да следим обстановката и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

 

Коментари:

comments powered by HyperComments