Най-мащабният проект на Китай от времето на Студената война


В Китай още една ядрена ракетна база в процес на изграждане беше идентифицирана на сателитни снимки — въпреки факта, че също толкова голям обект беше открит от американските изследователи само преди няколко седмици, пише The Times Според вестника, когато и двата проекта бъдат завършени, броят на силозите за МКБР на Поднебесната ще се увеличи десетократно.

Най-мащабният проект на Китай от времето на Студената война

Както отбелязват американските изследователи Корд и Кристенсен, след въвеждането в експлоатация на двете бази в първата от тях ще бъдат разположени 110, а във втората 120 шахти за междуконтинентални балистични ракети (МКБР), в резултат общият брой на известните стационарни пускови шахти в Китай ще се увеличи приблизително десет пъти.

«Броят на строящите се китайски шахти превишава броя на МКБР с шахтно базиране в Русия и съответства примерно на половината от общия арсенал на американските МКБР, — предупреждават учените. — Програмата на Китай за изграждане на шахти е най-мащабният проект от подобен род от времето на студената война, когато ракетни шахти създаваха СССР и САЩ».

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments