ИТН: Готови сме със състава на правителството, Асен Василев не става, откраднал е интелектуална собственост

«Има такъв народ» са изцяло готови със състава на правителството, включително са избрали и кой да е премиерът. Това обяви още Тошко Йорданов в парламента, след като първо от трибуната направи декларация по повод вчерашното изявление на протестните партии «Демократична България» и «Изправи се.БГ, Ние идваме».

ИТН: Готови сме със състава на правителството, Асен Василев не става, откраднал е интелектуална собственост

ИТН са възмутени от смяната на позицията на партиите и питат защо им предлагат имена на министри, след като останалите партии са декларирали, че не искат постове.

«Ще изчакаме президента Румен Радев да връчи мандат на премиера и като получим този мандат, тогава ще бъдат оповестени личностите в МС, посочи Йорданов.

Относно процедурата той уточни, че идеята била следната — «Мандатът го дава президентът, той ни изчаква, ние сме си готови, защото сме си готови, ние винаги сме готови. Разговорите бяха за политики и как да бъдат реализирани, президентът чака да дадем знак и ние до края на седмицата щяхме да приключим с изясняването на детайлите, и щяхме да изпратим сигнал на президента за мандат.»

Тошко Йорданов обаче заяви, че няма да кажат кой ще е премиер, защото нямат получен мандат.

 «Когато получим мандат, тогава ще има яснота.»

Препъни камъкът между ИТН и протестните партии се оказва вчерашното им посочване като добър министър — на финансите Асен Василев, макар ДБ да бяха категорични, че не предлагат посочените от тях имена, а само ги харесват и искат те да бъдат надграждани. За Асен Василев депутатът от ИТН заяви, че той е «в явен конфликт на интереси».

Тошко Йорданов коментира още фигурата на министъра на финансите Асен Василев: На първия разговор са го поканили, защото публичният му образ е бил добър. Когато са водени разговори, той е пожелал да бъде финансов министър, с аргумент, че иска да спре мръсните пари на ГЕРБ и ДПС.

 «Ние казахме супер — предложихме му поста вицепремиер по европейските фондове и да извадим комисията за финансово разузнаване от ДАНС и да му я дадем на пряко подчинение. Той каза супер, но аз искам да съм финансов министър. Светнаха няколко лампи и проучихме защо иска да е финансов министър и стигнахме до схемата — като човек, който е откраднал интелектуална собственост, не е добра идея да бъде в нашия кабинет и по принцип, така че затова се отказахме.»

«Ако ние сбъркаме нещо, вземаме бързо решение. Съставът може да е светци, но ако няма подкрепа, това няма значение. Условията на протестните партии бяха да водим разговори, за да водим общи политики. Направихме това, изтеглихме ги, г-н Трифонов каза по-важно е държавата да има кабинет, макар че когато водихме разговора, имаше хора на друго мнение, той беше прав, изтеглихме кабинета и отидохме на разговори, а сега се върнахме на точка А. Всичко друго е бля-бля-бля. Следвайте парите, призова Тошко Йорданов.

А на въпрос дали преговорите сега ще продължат — Йорданов отговори: зависи от ДБ.

«Защо Христо Иванов излезе с такава декларация и пробутват три конкретни имена от служебния кабинет, като едното е в явен конфликт, задайте си въпроса. Разговорите с тях били за дълбоката съдебна реформа, смяна на главния прокурор, премахване на спецсъда и прокуратура, това беше основата — там нямаме разминавания, сега му задайте въпроса, след като тази цел ще има пълната подкрепа на ИТН и ще работим в железен екип заедно в тази посока, защо Христо Иванов измести акцента и започна да съветва за министри.»

Радостин Георгиев от ИТН посочи, че за първи път в историята на българската политика победител представя детайлно пред другите партии политики и програми.

Антония Чорева, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments