ИТН: ДБ и ИБГНИ да не кадруват, в противен случай нови избори

От „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ зависи дали ще има правителство или ще отидем на нови избори. Тази дилема очерта пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

ИТН: ДБ и ИБГНИ да не кадруват, в противен случай нови избори
Филип Станев от ИТН в Народното събрание — 29 юли 2021 г.Снимка: БГНЕС

Той настоя двете политически сили да се върнат на първоначалната позиция, че не желаят постове и че няма да предлагат министри.

Според Тошко Йорданов вратата за преговори с „Демократична България“ и  „Изправи се БГ! Ние идваме!“ не е затворена:

„Ние не сме казвали на „Демократична България“, че не се надяваме на тяхната подкрепа при представяне на кабинет. Просто се надявам това да бъде приятелски знак към тях да се върнат на нормалните позиции, които заявиха първоначално — че нямат желание за постове“.

В противен случай:

„Дилемата пред страната е дали двете други партии ще спазят това, което се заявиха преди има-няма пет дена и ще си удържат на думата, или ще пратят страната на нови избори. Този въпрос е към тях“.

Тошко Йорданов отново заяви, че не са търсили подкрепа от ДПС и няма да приемат тяхна намеса:

„Влияние на ДПС в наш кабинет е абсурдно да допуснем и сме го заявявали в очите, така че да се говори пак отново тая мантра вчера, че „прозирала дългата ръка на ДПС“ — това е любимият ми израз, мазна лъжа, изречена от български депутат“.

От „Има такъв народ“ обявиха отново, че са готови с кабинет и ще го представят при връчване на мандат от президента. Филип Станев посочи:

„Да изчакаме президента Радев да връчи мандат на премиера, който ще видите, който ще получи този мандат. И тогава съвсем логично в Народното събрание и пред вас медиите ще бъде оповестен конкретният състав и личностите на Министерски съвет. Сега предварително няма да ви кажем имена“.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments