iHNed, Чехия: Путин трябва да избира — спокойствието у дома или положението на хегемон в света

Автоката е „притеснена“ за Русия: тя е изчислила всичко, спомня си и за Беларус, и за Sputnik V, опитвайки се да покаже, че властите уж харчат твърде много пари. Кремъл не пести средства, за да популяризира идеята за статута на световна сила и се опитва да поддържа реда в страната. Или може би правителството няма да издържи и ще рухне, наивно се надява авторът.

Превод от iHNed, Чехия: 

iHNed, Чехия: Путин трябва да избира - спокойствието у дома или положението на хегемон в света

Многофакторният икономически спад и нарастващите разходи поставят руското правителство във финансов капан, което то си заложи само. Русия се бори с последиците от пандемията на коронавируса, която доведе до спиране на производството и ограничаване на услугите, а следователно държавната хазна трябва да харчи за компенсиране на бизнесмените и в допълнение, за възстановяване на здравните и социални разходи.

Всичко това се случва в неблагоприятна ситуация около производството и продажбата на енергийни ресурси, които са в основата на руската икономика. Става дума преди всичко за петрола. Русия е един от най-големите износители. Миналата година цената за барел спадна рязко около войната заради производствения добив със Саудитска Арабия.

Подкрепата на Александър Лукашенко, чиято власт в Беларус се разклати, както и участието във войната в Нагорни Карабах, също са свързани с нежелани разходи. От една страна, Кремъл се опитва да се позиционира като сила, влияеща на световните проблеми (доколко успява, е друг въпрос), а от друга, той се опитва да поддържа контрола върху случващото се вътре в страната. И двете области изискват нарастващи разходи, а руската хазна не е бездънна.

Що се отнася до външното напревление, най-яркият пример е Беларус. След масовите демонстрации белоруският президент Александър Лукашенко се задържа на власт само благодарение на Русия, или по-скоро на нейните заеми. И белоруският, и руският президент разбират, че това не са заеми, а подаръци. Миналата година в Сочи се договориха за заем от 1,5 милиарда долара. Поради европейските санкции, наложени на Беларус заради задържането на самолета на Ryanair и ареста на белоруския лидер на опозицията, който се намираше на борда, Русия се съгласи с нова финансова инжекция от 500 милиона долара. Тези пари са предназначени, наред с други неща, да компенсират щетите, причинени от отклоняването на европейските полети, които вече не пресичат въздушното пространство на Беларус.

Ако Русия престане да подкрепя финансово беларуския режим, Лукашенко много скоро ще остане без пари за заплати на служителите по сигурността, които все още са му лоялни. И тъй като те са една от крепостите на белоруския режим, техният крах би дал мощен тласък на демонстрациите и опозиционното движение. Но това, което Кремъл определено не иска, е народна революция в една от съседните страни, която може да даде нов тласък на протестите в Русия.

По-добре е Кремъл да влага пари в запазването на беларуския режим, дори ако те не достигат за самата Русия, но да не погазва собствените си представи като за мощен играч, който влияе на събитията в съседните страни.

Ако се обърнем към ситуацията в Русия, то само пандемията от коронавирус доведе, първо, до спад в икономическата активност и, второ, до увеличаване на разходите за здравеопазване, социалната сфера и компенсационните пакети. Освен това трябваше да бъдат отделени пари за разработване на ваксината Sputnik V. Именно Sputnik V беше замислен като титулен проект, който ще осигури на Русия международен престиж и ще засили представата за нея като за един от световните лидери.

Русия харчи много средства, за да удържи ситуацията вътре в страната под твърд контрол, както и за популяризиране на идеята, че е световен хегемон. Натрапва се въпросът, докъде ще доведе Русия ръстът на разходите и посткоронавирусната стагнираща икономика. Дори официалните представители, такива като министъра на финансите на РФ Антон Силуанов, предупреждават, че руската икономика не може да покрие всички свои разходи. Ако Кремъл избере реда у дома, то ще му се наложи да се откаже от руското влияние в света?

Или поддържането на имиджа на Русия като държава ще доведе до това, че суровият режим, държащ населението в стагнация, ще започне да се разпада?

Източник: https://archiv.ihned.cz/c1-66949020-ruska-politika-neco-stoji-a-putin-si-musi-vybrat-klid-doma-nebo-svetovy-hegemon

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

 

Коментари:

comments powered by HyperComments