Handelsblatt: Изграждането на «Северен поток 2» завършва през август

Ръководителят на Nord Stream — 2 AG Матиас Варниг е страхотен оптимист. Той обещава да пусне тръбопровода до 2022 г. и дори говори пред германското бизнес издание за своите екологични планове: превръщането на Северен поток 2 в средство за транспортиране на зелен водород — най-чистият вид енергия. Но изданието предупреждава:

„Варниг е човек, близък до Владимир Путин“.

Тази близост вече е престъпление за съвременния Запад.

Превод от Handelsblatt, Германия: 

Handelsblatt: Изграждането на "Северен поток 2" завършва през август

Матиас Варниг, глава на Nord Stream 2 AG, възнамерява да използва балтийския газопровод не само за природен газ, но и за транспортиране на водород. Той добави още, че транзитът на газ през Украйна ще продължи.

Изграждането на балтийския газопровод „Северен поток 2“ ще бъде завършено това лято.

„Предполагаме, че строителните работи ще приключат в края на август“, каза Матиас Варниг, главен изпълнителен директор на Nord Stream 2 AG, в интервю за списание Handelsblatt. — Към днешна дата 98 процента от газопровода е готов. Останалите два процента се падат на един от двата участъка. Първият е напълно готов».

Главата на компанията добави, че целта им е да пуснат газопровода в експлоатация през тази година. Варниг отрече, че е имало проблеми със сертифицирането за разрешителните органи.

„В резултат ще се появи газопровод, който ще отговаря на всички изисквания на разрешителните органи и международните индустриални стандарти“, каза той.

Варниг допълни още, че неговата компания сега проучва способността на тръбопровода да транспортира водород.

„Напълно възможно е най-късно след десет години да можем да добавим водород към едната или и двете линии и по този начин да го транспортираме“, каза той.

По думите му вече са проведени обещаващи предварителни проучвания, сега текат материално-технически изпитания.

Имайки предвид бъдещата роля на Украйна като транзитна държава за руския газ, Варниг заяви, че „той няма ни най-малко съмнение“, че транзитът през Украйна „след 2024 г. ще бъде важен компонент на газопреносната система от Русия към Европа“…

В края на 2024 г. изтича настоящото споразумение за транзит между Русия и Украйна.

Източник: https://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/interview-chef-der-nord-stream-2-ag-im-august-sind-die-bauarbeiten-beendet/27407652.html?ticket=ST-6807383-TCUTWfxNJFFbT5AXhQEu-ap2

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments