ФСБ Русия неутрализира двама последователи на «Ислямска държава» готвещи атентати в Тюмен

В Тюмен разкриха терористична клетка на привърженици на забранената в Русия терористична групировка «Ислямска държава» *, планираща терористични атентати в оживени точки на града, съобщиха от Цетъра за врузки с общественностра на ФСБ Русия.

 

ФСБ Русия неутрализира двама последователи на "Ислямска държава" готвещи атентати в Тюмен

„В резултат на провеждането на комплекс от оперативно-издирвателни мерки на територията на Тюменска област ФСБ на Руската Федерация успя да открие и пресече дейността на конспиративна терорисична клетка на привърженици на международната терористична организация„ Ислямска държава “* (забранена в Русия), която е включвала граждани на една от републиките на Централноазиатския регион. Лицата са подготвяли планирали по указания на чуждестранни емисари на МТО дизвършване на диверсионно-терористични актове по оживени обекти»,- се посочва в съобщението.

Подчертава се, че през нощта срещу 29 юли, по време на ареста на главатаря и неговия съучастник, „опитвайки се да извлече средства за терор от предварително подготвен и оборудван тайник в покрайнините на Тюмен“, бойците са оказали въоръжена съпротива на силите за сигурност, вследствие са били неутрализирани.

Подчертава се, че няма жертви или пострадали сред населението и служителите на реда. Освен това по време на огледа на местопроизшествието и по време на претърсванията на адресите на бандитите са намерени и иззети самоделни взривни устройства, огнестрелни оръжия и боеприпаси, както и комуникационно оборудване и радикална религиозна литература.
По-нататъшни оперативно-издирвателни дейности и разследващи действия се извършват в рамките на наказателни дела, образувани за опит за извършване на терористична атака, незаконно придобиване, продажба и съхранение на оръжия, както и за посегателство върху живота на служител на реда.

 

 

Коментари:

comments powered by HyperComments