Bloomberg: Меркел унижи Байдън два пъти

Упорито отстоявайки газовата връзка с Русия, Ангела Меркел подведе САЩ и Европа. И вместо да помогне на Вашингтон да сдържи Пекин, Меркел поиска на Европа да й остане пространство за маневриране! Тя без допитване прехвърли през декември китайско-европейската инвестиционна сделка на следващ стадий, възмущава се авторът. И това не е всичко!

Превод от Bloomberg:

Bloomberg: Меркел унижи Байдън два пъти

Няколко месеца преди напускането на политиката канцлерът на Германия Ангела Меркел излита за Вашингтон за среща с президента на САЩ Джо Байдън. Срежисираното мероприятие е призвано да демонстрира връщането на трансатлантическата хармоия след четири години взаимна жлъч при предшественика на Байдън Доналд Тръмп. Но в името на тази взаимност на американците ще им се наложи да скриват гнетящото ги чувство на разочарование, а немците — мъчителна тревога.

И Меркел, а и Байдън пречеха на Тръмп, всеки по своему — не на последно място заради това, че ратуваха за многостранност и сътрудничество, а не за национализъм. Затова Байдън и неговият екип се надяваха на широка подкрепа от страна на Меркел, особено в противопоставянето на деспотичните врагове на демократичния Запад: Китай и Русия.

Но заедно с това Меркел вече два пъти унижи Байдън — в своеобразния си скрит и неконфликтен маниер. Първото оскърбление се случи през декември, няколко седмици преди клетвата на Байдън, когато тя приведе китайско-европейската инвестиционна сделка на следващ стадий — дори без да се посъветва с екипа на Байдън. Вместо да помогне на Вашингтон да сдържи Пекин, Меркел иска на Европа да й остане пространство за маневри.

Второто и още по-лошо унижение беше отказът дори на милиметър да удовлетвори двупартийните американски искания по отношение спорния газопровод от Русия към Германия. Проектът «Северен поток 2» е готов на повече от 90 %. Той ще премине по дъното на Балтийско море и ще удвои прекия експорт на руски газ към северо-западна Европа.

Заедно с «Турски поток», още един руски тръбопровод през Черно море в югоизточна Европа, «Северен поток 2» преследва стратегическа цел, която си е поставил президентът на Русия Владимир Путин.

Ако се наложи, в бъдеще той може да заобиколи Украйна и другите източноевропейски страни и да спре транзита.

Това ще лиши правителствата им от толкова необходимите транзитни печалби, ще ги изолира и ще ги остави беззащитни пред руския шантаж или по-лошо от това.

Източник: https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2021-07-12/nord-stream-2-is-a-stain-on-merkel-s-legacy?srnd=opinion

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments